Κίνα: «Έντονη αγανάκτηση» για τον Τραμπ - Αναφέρθηκε στον κορωνοϊό ως «κινέζικος ιός»

Κίνα: «Έντονη αγανάκτηση» για τον Τραμπ - Αναφέρθηκε στον κορωνοϊό ως «κινέζικος ιός» Facebook Twitter
Για «κινεζικό ιό» έκανε λόγο ο Τραμπ προκαλώντας αγανάκτηση στην Κίνα (EPA)
4

Ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση της Κίνας καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για «κινεζικό ιό» αναφερόμενος στον κορωνοϊό.

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενεργά τις βιομηχανίες αυτές, όπως τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες, που επηρεάζονται ιδιαίτερα από τον Κινεζικό Ιό. Θα είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος προκαλώντας για μία ακόμα φορά τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας.

Από την πλευρά της, η Κίνα εξέφρασε την «έντονη αγανάκτησή» της με τη διπλωματία και τα Τοπικά Μέσα να εκτιμούν ότι η αναφορά αυτή στιγματίζει τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη συστήσει να μη γίνονται τέτοιες αναφορές στον κορωνοϊό, όπως κινεζικός ιός, ούτε συσχετισμός με την πόλη Γουχάν, όπου ανιχνεύθηκε πρώτη φορά ο ιός, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διακρίσεων και στιγματισμού.

Το σχόλιο αυτό του Αμερικανού Προέδρου, έρχεται λίγες μέρες μετά από ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, Ζάο Λιζιάν, ο οποίος κατηγορούσε τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ότι έφεραν τον ιό στην πόλη της Γουχάν. Οι ΗΠΑ κάλεσαν σε εξηγήσεις τον Κινέζο πρέσβη Κιου Τιανκάι, προβαίνοντας στις απαραίτητες προειδοποιήσεις.

Σε απάντηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατηγόρησε τη Δευτέρα το Πεκίνο ότι «διασπείρει παραπληροφόρηση και φήμες» για την προέλευση του νέου κορωνοϊού.

Αλλά, δεν ήταν μόνο ο Πρόεδρος Τραμπ που έκανε χρήση αυτού του όρου. Μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ήδη χρησιμοποιήσει αντίστοιχες εκφράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο Πομπέο, ο οποίος στο παρελθόν έχει αναφερθεί στον «ιό από την Γουχάν».

Η αντίδραση της Κίνας

 

«Εκφράζουμε την έντονη αγανάκτησή μας» σε αυτό τον χαρακτηρισμό, επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η διεθνής κοινότητα είναι ξεκάθαρα αντίθετες στη σύνδεση του ιού με συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές και κατά οποιουδήποτε στιγματισμού», πρόσθεσε.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua εκτίμησε σήμερα σε σχόλιό του ότι η χρήση «ρατσιστικών και ξενοφοβικών χαρακτηρισμών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την επιδημία σε άλλες χώρες απλώς αποκαλύπτουν την ανευθυνότητα και την ανικανότητα κάποιων πολιτικών».

Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

 

Το tweet βέβαια, του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στις ΗΠΑ.

«Αν αναζητάτε κάποιον να χρεώσετε αυτή την κρίση, δοκιμάστε τον τύπο που έφτιαξε ψεύτικο site στη Google  ή υποσχέθηκε τεστ που ΑΚΟΜΑ δεν έχει παραδώσει. Η ασιατική κοινότητα των Αμερικανών –άνθρωποι στην υπηρεσία των οποίων είστε— ήδη υποφέρουν. Δεν χρειάζεται να τροφοδοτείτε ακόμη περισσότερο την μισαλλοδοξία», σχολίασε ο Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Mε πληροφορίες του Guardian/ΑΠΕ

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM
Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Διεθνή / Κυβέρνηση Τραμπ: Επιδότηση $1.000 και εισιτήριο επιστροφής για μετανάστες που απελαύνονται αυτοβούλως

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί σχέδιο «αυτοαπέλασης» για να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει τις απελάσεις – Συζητήσεις με Ρουάντα για υποδοχή μεταναστών
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Διεθνή / Ισραήλ: «Όχι» Νετανιάχου στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την 7η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ γνώριζε ένα λεπτομερές σχέδιο επίθεσης της Χαμάς πάνω από ένα χρόνο πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με βάση έγγραφα και προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών
LIFO NEWSROOM