Ειρηνικός Ωκεανός: Αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν 76 χρόνια από την κατάρριψή τους

Ειρηνικός Ωκεανός: Αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν 76 χρόνια από την κατάρριψή τους Facebook Twitter
0

Τρία αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εντοπίστηκαν από ερευνητές 76 χρόνια μετά την κατάρριψή τους. 

Την τελευταία φορά που είδε κάποιος αυτά τα αεροσκάφη ήταν όταν επιχειρούσαν εναντίον ιαπωνικών στόχων στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Η «Επιχείρηση Hailstone», τον Φεβρουάριο του 1944,  ολοκληρώθηκε με μια αποφασιστική νίκη για τις ΗΠΑ, αλλά με βαρύ τίμημα για τις αμερικανικές δυνάμεις καθώς τουλάχιστον 40 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν ενώ χάθηκαν περισσότερα από είκοσι αεροσκάφη. Πολλές οικογένειες δεν έμαθαν ποτέ τα ακριβή στίγματα που χάθηκαν οι αγαπημένοι τους. Τώρα το Project Recover, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ψάχνει όσους σκοτώθηκαν στις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εντόπισε τρία από τα αεροσκάφη που χάθηκαν κατά την επιχείρηση.

Ειρηνικός Ωκεανός: Αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν 76 χρόνια από την κατάρριψή τους Facebook Twitter
Το SBD-5 Dauntless κατά τη διάρκεια πτήσης

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ πρόκειται για δύο SBD-5 Dauntless και ένα TBM / F-1 Avenger. Ο Mark Moline, συνιδρυτής του Project Recover και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ, έκανε λόγο για μία συναρπαστική ανακάλυψη υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα όταν κανείς σκέφτεται τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν «για να προστατεύσουν τις ελευθερίες μας». 

Ειρηνικός Ωκεανός: Αεροσκάφη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκαν 76 χρόνια από την κατάρριψή τους Facebook Twitter

Για τον εντοπισμό των αεροσκαφών συνεργάστηκαν υπό το Project Repair ερευνητές του πανεπιστημίου με το Scripps Institution of Oceanography. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Τα νησιά της Μικρονησίας κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσαν σημαντική βάση των Ιαπώνων και για αυτό τέθηκαν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ από το 1945 έως το 1990 οπότε και τελείωσε ουσιαστικά το καθεστώς κηδεμονίας και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Τα αεροσκάφη εντοπίστηκαν σε βάθη από 30 ως 65,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ερευνητές συντάσσουν τώρα αναφορές προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν μία διαδικασία έρευνας των λειψάνων των μελών των πληρωμάτων σύμφωνα με τον Andrew Pietruszka αρχαιολόγο του Project Recover. 

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ