«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες

«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Άλογα πανικόβλητα έσπασαν τους φράκτες για να ξεφύγουν από τις φλόγες που κατέκαψαν περιοχή έξω από την Καμπέρα - Mike Bowers/The Guardian
0

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην Καμπέρα που βρίσκεται εδώ και ημέρες σε πύρινο κλοιό. 

Για πρώτη φορά μετά το 2003, οι αρχές της αυστραλιανής πρωτεύουσας έθεσαν την πόλη σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή.

Χθες Σάββατο ο υδράργυρος άγγιξε τους 42,7 βαθμούς Κελσίου, ρεκόρ για τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 1968, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 42,4 βαθμούς Κελσίου. Ακόμη χειρότερα, η θερμοκρασία στην πόλη Ρίτσμοντ της Νέας Νότιας Ουαλίας έφτασε χθες τους 46,8 βαθμούς Κελσίου.

«Τρόμος από όλες τις πλευρές»

Ο ρεπόρτερ και ο φωτογράφος του Guardian στην Αυστραλία, Christopher Knaus και Mike Bowers, ρίχτηκαν στoν αγώνα για να προστατεύσουν το αγρόκτημα μιας οικογένειας, περίπου 100 χιλιόμετρα έξω από την Καμπέρα.

Στο βίντεο που κατέγραψαν, φαίνεται πως το Tallabrook Lodge, η ιδιοκτησία της οικογένειας Κάουι βρίσκεται κυριολεκτικά σε πύρινο κλοιό. Είναι περικυκλωμένη από φλόγες κι όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα θα δει φωτιές να πλησιάζουν.

 

Η οικογένεια Κάουι προσπαθεί με αυτοσχέδια μέσα να προστατεύσει το κτήμα της, τους στάβλους, τα ζώα. Όμως, το χάος καταφθάνει και οι μάνικες μοιάζουν αστείες μπροστά τον όλεθρο που θα ακολουθήσει.

Τα άλογα, πανικόβλητα, σπάζουν τους φράκτες και ξεφεύγουν από τις φλόγες. Οι ιδιοκτήτες, Λόρενς και Κλερ, φωνάζουν στους δημοσιογράφους και τους φωτογράφους που έχουν σπεύσει σε βοήθεια.

Σε λίγο, οι φλόγες έχουν καταφθάσει και σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε μία απόκοσμη ατμόσφαιρα η φωτιά σβήνει καθώς δεν έχει τι άλλο να κάψει. Σύντομα, η ιδιοκτησία των Κάουι δε θα είναι παρά καμμένη γη. Όμως, εκείνοι είναι ζωντανοί.


«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Ο φωτογράφος Alex Ellinghausen προσπαθεί να περιορίσει τις φλόγες στο Tallabrook Lodge - Mike Bowers/The Guardian
«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Ένας από τους στάβλους του Tallabrook Lodge στις φλόγες - Mike Bowers/The Guardian
«Τρόμος από παντού»: Εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό έξω από την Καμπέρα - Ο όλεθρος σε εικόνες Facebook Twitter
Οι Λόρενς και Κλερ Κάουι ανακουφισμένοι που προσπάθησαν να περισώσουν ό, τι σωζόταν και χαρούμενοι που είναι ζωντανοί - Mike Bowers/The Guardian

Οι αρχές εκτιμούν ότι το κύμα καύσωνα, που συνοδεύεται από ισχυρούς, ξηρούς ανέμους, προκαλεί ευνοϊκές συνθήκες για την επέκταση των πυρκαγιών σε κάποιες περιοχές των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτόρια, όπου εξακολουθούν να μαίνονται περισσότερες από 80 εστίες φωτιάς.

Τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές που μαίνονται στην Αυστραλία από τον Σεπτέμβριο. Επιφάνεια μεγαλύτερη των 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεγαλύτερη από την Πορτογαλία, έχει καεί όπως περισσότερα από 2.000 σπίτια. Ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ζώα έχουν σκοτωθεί.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ