Απεργία την Πρωτομαγιά

Έλληνας αποκλείστηκε κοντά στη Γούχαν λόγω του κοροναϊού: «Είναι σαν ταινία»

Έλληνας αποκλείστηκε κοντά στη Γούχαν λόγω του κοροναϊού: «Είναι σαν ταινία» Facebook Twitter
0

Ένας Έλληνας, ο Γιάννης Μερσινιάς, βρίσκεται αποκλεισμένος σε κινεζική πόλη κοντά στη Γουχάν, στην Κίνα, που έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα λόγω κοροναϊού

«Δεν μπορώ να σκεφτώ, λέω δεν το ζω. Είναι μια πραγματικότητα που είναι σαν κινηματογραφική ταινία» είπε ο Γιάννης Μερσινιάς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ο ίδιος Βρισκόταν στην περιφέρεια Γουμπέι, 350 χιλιόμετρα από τη Γουχάν, όταν ξέσπασε η επιδημία και παραμένει εδώ και τέσσερις ημέρες εγκλωβισμένος στην Κίνα. Ο ίδιος είπε ότι ταξίδεψε εκεί για αναψυχή και εργασία όταν εκδηλώθηκε ο ιός και «δυστυχώς έπεσα στον κοροναϊό και μπλέχτηκα εδώ». 

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δεν λειτουργούν, φαίνεται σαν άδεια πόλη. Όλοι φορούν τις μάσκες, αποφεύγει ο ένας τον άλλο όσο μπορεί και όταν επιστρέφω πλένω τα χέρια μου. Είναι λίγο δύσκολο να συνεννοηθώ γιατί δεν μιλώ καλά κινεζικά, η πρεσβεία κάνει ό,τι μπορεί για να με απεγκλωβίσει από εδώ που βρίσκομαι» τόνισε ο κ. Μερσινιάς.

 

Προς το παρόν, δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν εγκλωβιστεί στην Κίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, εκτός από τον κ. Μερσινιά, υπάρχει και δεύτερος Έλληνας πολίτης που έχει εγκλωβιστεί εκεί.

Επιχειρήσεις απομάκρυνσης από Βρετανία, Ινδονησία και Νέα Ζηλανδία

Μία σειρά από χώρες σχεδιάζουν την απομάκρυνση των πολιτών τους από τις πόλεις τις Κίνας που έχουν αποκλειστεί λόγω κοροναϊού. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Βρετανία έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη απομάκρυνση των πολιτών της από την πληγείσα από τον ιό κινεζική πόλη Γουχάν επειδή ακόμη δεν έχει λάβει τις απαιτούμενες άδειες από τις κινεζικές αρχές για να αναχωρήσει μια πτήση. Η Βρετανία έχει σχεδιάσει να απομακρύνει τους πολίτες της και να τους μεταφέρει σε μια βάση της Πολεμικής της Αεροπορίας, αλλά η πτήση δεν θεωρείται πιθανό να αναχωρήσει σήμερα.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουμε τους Βρετανούς από την Γουχάν με ασφάλεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρκετές πτήσεις άλλων χωρών δεν έχουν μπορέσει να αναχωρήσουν όπως ήταν προγραμματισμένο. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με ταχύτατους ρυθμούς για να οργανώσουμε μια πτήση προς το Ηνωμένο Βασίλειο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας προετοιμάζεται να απομακρύνει υπηκόους τους από την πόλη και σκοπεύει να τους θέσει σε απομόνωση για τουλάχιστον 14 ημέρες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρέτνο Μαρσούντι. Η Μαρσούντι εξήγησε ότι η Τζακάρτα συνεργάζεται με το Πεκίνο στην οργάνωση της επιχείρησης αυτής, διευκρινίζοντας πως συνολικά 243 Ινδονήσιοι βρίσκονται σε περιοχές όπου επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των προσώπων, στην πλειονότητά τους στην Ουχάν.

Αλλά και η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι θα μισθώσει αεροσκάφος 300 θέσεων για να απομακρύνει υπηκόους της από την Ουχάν. Επισήμως, 53 Νεοζηλανδοί έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους σε αυτή την κινεζική μεγαλούπολη, αλλά ο πραγματικός αριθμός τους ενδέχεται να είναι διπλάσιος. Ο Ουίνστον Πίτερς, ο υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, διευκρίνισε ότι η νεοζηλανδική θα προσφέρει τις κενές θέσεις σε υπηκόους νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού και της Αυστραλίας «κατά προτεραιότητα», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι για την απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών απαιτείται η έγκριση των κινεζικών αρχών.

Πρόκειται για «περίπλοκη επιχείρηση» όμως σε κάθε περίπτωση «στόχος μας είναι το αεροσκάφος να φύγει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε ο νεοζηλανδός ΥΠΕΞ. Χθες Τετάρτη η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν είχε ανακοινώσει πως η κυβέρνησή της συνεργάζεται με αυτή της Αυστραλίας για να οργανωθεί η απομάκρυνση Αυστραλών και Νεοζηλανδών πολιτών από την Ουχάν. Αλλά η πρόθεση της Καμπέρας να βάλει τους ανθρώπους αυτούς σε καραντίνα στο Νησί των Χριστουγέννων, στον Ινδικό Ωκεανό, δεν σαγήνευσε ακριβώς τους Νεοζηλανδούς. Ο Πίτερς είπε ότι μελετάται πλέον οι επαναπατρισθέντες να τεθούν σε καραντίνα στη νεοζηλανδική επικράτεια.

Όλοι οι επιβάτες στο αεροσκάφος που θα μισθώσει η κυβέρνηση από την Air New Zealand, της οποίας το κράτος είναι μέτοχος, θα τεθούν σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή τους.

Με πληροφορίες από Alpha/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ