ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σχοινάς: Η ΕΕ έκανε πολλά για μεταναστευτικό αλλά απέτυχε στην αλληλεγγύη

Σχοινάς: Η ΕΕ έκανε πολλά για μεταναστευτικό αλλά απέτυχε στην αλληλεγγύη Facebook Twitter
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
1

Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει σε συνθήκες μηδενικής μετανάστευσης, επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος ενώ παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε σε συγκεκριμένες πτυχές του προσφυγικού - μεταναστευτικού. 

Από το βήμα της Γερουσίας της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μίλησε  στο πλαίσιο ενημέρωσης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για το σχεδιαζόμενο, νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση στο θέμα της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού - προσφυγικού έως το τέλος του 2020, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, ενώ τόνισε το ρόλο της νέας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής - συνοριοφυλακής, η οποία θα έχει πλέον δικούς τους πόρους και προσωπικό που θα φτάσουν, όπως είπε, τους 10.000 έως το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις τοποθετήσεις των βουλευτών που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, ο κ. Σχοινάς παρατήρησε ότι παρ' όλες τις ατέλειές του, χωρίς το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος θα ήταν αδύνατη στη χώρα μας. Όπως είπε, «είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία, τη γεωγραφία και τη φύση πολιτικού και κοινωνικού μας συστήματος μας να διαχειριστούμε το προσφυγικό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οτιδήποτε άλλο είναι φτηνός λαϊκισμό. Οι εύκολες λύσεις που πουλάν πολλοί εγχώριοι κήρυκες, δεν γίνονται πια αποδεκτές από τον κόσμο» είπε ο κ. Σχοινάς.

«Τα τελευταία χρόνια ως ΕΕ κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό, αλλά πρέπει να έχουμε το κουράγιο και ειλικρίνεια να παραδεχτούμε ότι μένουν ακόμα πολλά να γίνουν. Καταφέραμε να δώσουμε σημαντικούς πόρους πάνω από 5-6 δισ. ευρώ για να βοηθήσουμε χώρες πρώτης υποδοχής. Διασώσαμε 700.000 ζωές στη Μεσόγειο, φτιάξαμε δομές υποδοχής, συστήσαμε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή που σύντομα θα ελέγχει αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά σύνορα» τόνισε ο κ. Σχοινάς. «Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε. Κυρίως στο επίπεδο αλληλεγγύης που έπρεπε τα κράτη-μέλη να δείξουν στις χώρες πρώτης αποδοχής» συμπλήρωσε αναφερόμενος σε ένα ξεπερασμένο Δουβλίνο που δεν λειτουργεί.

«Η πιο εμβληματική αποτυχία είναι η αναθεώρηση νόμου για άσυλο της Συμφωνίας Δουβλίνου ... απεικονίζει μια εποχή που άσυλο ζητούσαν λίγοι. Πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο εντελώς ξεπερασμένο, για διαχείριση των εκρηκτικών ροών που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα» σημείωσε. 

Οι τρεις άξονες

Τρεις είναι οι άξονες της νέας πρότασης της ΕΕ που, όπως ανέφερε, προετοιμάζεται σε συνεργασία με τη Σουηδέζα Επίτροπο. Ο πρώτος είναι η ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης και διακίνησης. Ο δεύτερος είναι η κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων μέσω της νέας Frontex, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, η οποία θα στελεχωθεί με 10.000 άτομα έως το 2027 και προτείνεται η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Ο τρίτος είναι ο κοινός τρόπος επιμερισμού των ροών με πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Εντός του 2020 το νέο Σύμφωνο 

Όσο για το χρονοδιάγραμμα που σχετίζεται με το νέο Σύμφωνο, ο κ. Σχοινάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε εξελίξεις: «Υπάρχει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου και πιστεύω ότι έως τότε ότι η πρότασή μας για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι. Όχι για να παρθεί απόφαση, αλλά επειδή η κροατική προεδρία (σ.σ. 1ο εξάμηνο 2020) χρειάζεται λίγο χρόνο να ξεκινήσει τις διαδικασίες, και ακολούθως, η γερμανική προεδρία (σ.σ. 2ο εξάμηνο) να τελειώσει τη διαδικασία με μια συμφωνία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Καθημερινή 

Διεθνή
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Είπε και κάτι άλλο πολύ ωραίο ο κύριος Σχοινάς εκτός του «η Ευρώπη δεν μπορεί να ζήσει με μηδενική μετανάστευση» «...να κρατήσουμε ανοιχτές ασφαλείς νόμιμες οδούς, ιδιαίτερα προς τις χώρες με ελλείψεις εργατικού δυναμικού,...»https://www.in.gr/2020/01/16/politics/sxoinas-proteraiotita-neo-symfono-gia-ti-metanasteysi-kai-asylo/Για να καταλαβαινόμαστε και μεταξύ μας οι αλληλέγγυοι αριστεροί οικολόγοι γιατί πράγμα μιλάμε...