Τραμπ για τις επιθέσεις του Ιράν: «Όλα καλά! Έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο»

Τραμπ για τις επιθέσεις του Ιράν: «Όλα καλά! Έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο» Facebook Twitter
0

Τα ξημερώματα, το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες πυραύλους εναντίον δύο βάσεων που στεγάζουν προσωπικό του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός, ενώ οι απώλειες και οι ζημιές δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως οι Φρουροί της Επανάστασης άρχισαν έτσι τον «δεύτερο γύρο» της επίθεσής, ενώ η Τεχεράνη έχει ορκιστεί εκδίκηση για την δολοφονία του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊανί. Η Washington Post δημοσίευσε χάρτη με τις βάσεις που δέχθηκαν ιρανικές ρουκέτες, ενώ ακόμα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν δήλωσε πως και οι δύο βάσεις ήταν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο χτύπημα. «Εργαζόμαστε για την πρώτη εκτίμηση του πλήγματος. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε το αμερικανικό προσωπικό, τους συνεργάτες και τους συμμάχους μας στην περιοχή». 

Τραμπ για τις επιθέσεις του Ιράν: «Όλα καλά! Έχουμε τον πιο ισχυρό στρατό στον κόσμο» Facebook Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός μετά το χτύπημα, γράφοντας στο Twitter: «Όλα καλά! Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν σε δύο στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ. Τώρα γίνεται η αξιολόγηση των απωλειών και των υλικών ζημιών. Μέχρι στιγμής όλα καλά! Έχουμε τον πιο ισχυρό και τον πιο καλά εξοπλισμένο στρατό στον κόσμο, με διαφορά! Θα προβώ σε ανακοινώσεις αύριο το πρωί». 

Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφορία, το CNN μετέδωσε ότι τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα είχαν θύματα χωρίς να δώσει αριθμό ή να διευκρινίζει αν πρόκειται για τραυματίες ή νεκρούς.

Το Tasnim μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο τις βάσεις στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). Ωστόσο σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, εκτοξεύτηκαν μόνο 15 πύραυλοι, εκ των οποίων μόνο οι 11 έπληξαν στόχους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση στο Άιν αλ Άσαντ καταστράφηκε ολοσχερώς.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολουθούν την εξόντωση του ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη την Παρασκευή μετά από εντολή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς. «Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.

Η FAA απαγορεύει όλες τις πολιτικές πτήσεις πάνω από Ιράν και Ιράκ


Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αερογραμμές να εκτελούν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν. Η FAA επικαλέστηκε «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπιί, τόνισε πως το Ιράν θα απαντήσει με συντριπτικό τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του, εκφράζοντας «ευχαριστίες» της κυβέρνησης του Ιράν στους Φρουρούς της Επανάστασης για την «επιτυχή» επιχείρηση. Παράλληλα, σύμβουλος του προέδρου του Ιράν προειδοποίησε ότι εάν ο αμερικανικός στρατός ανταποδώσει τα πλήγματα, βομβαρδίζοντας στόχους στην ιρανική επικράτεια, θα πυροδοτήσει την έναρξη πολέμου.

«Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με ολοκληρωτικό πόλεμο απ' άκρου σ' άκρο της περιοχής», ανέφερε μέσω Twitter ο Χισαμεντίν Ασένα, σύμβουλος του Χασάν Ρουχανί, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οι σαουδάραβες όμως μπορεί να πάρουν διαφορετικό δρόμο, να έχουν απόλυτη ειρήνη».

Με πληροφορίες από Washington Post, IRNA και Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM