Πανεπιστήμιο θα διδάσκει γιατρούς πώς να διαχειρίζονται ασθενείς που βλέπουν «φαντάσματα»

Πανεπιστήμιο θα διδάσκει γιατρούς πώς να διαχειρίζονται ασθενείς που βλέπουν «φαντάσματα» Facebook Twitter
0

Ένα υψηλού κύρους πανεπιστήμιο της Ινδίας προσφέρει μάθημα που διδάσκει τους γιατρούς πώς να διαχειρίζονται ανθρώπους που λένε πως βλέπουν «φαντάσματα».

Το διάρκειας έξι μηνών μάθημα στο Banaras Hindu University (BHU), που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, εστιάζει σε ψυχοσωματικές διαταραχές, που συχνά το άτομα συγχέει με παραφυσικά φαινόμενα και την επιμέλεια θα έχει το τμήμα της της Αγιουβέρδα, το αρχαίο ινδουιστικό σύστημα ιατρικής και θεραπείας.

Στο πανεπιστήμιο έχει δημιουργηθεί επίσης ξεχωριστό τμήμα Bhoot Vidya (Σπουδές Φαντασμάτων). «Το Bhoot Vidya έχει να κάνει κυρίως με ψυχοσωματικές διαταραχές, ασθένειες που προκαλούνται για άγνωστες αιτίες και παθήσεις του μυαλού ή παραψυχολογικές καταστάσεις», λέει η Yamini Bhushan Tripathi, πρύτανης του τμήματος της Αγιουβέρδα. 

Όπως εξηγεί, το πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο στη χώρα που προσέφερε τέτοιο μάθημα, το οποίο θα διδάσκει τους γιατρούς «τρόπους αντιμετώπισης της Αγιουβέρδα για παθήσεις σχετικές με φαντάσματα». 

Οι θεραπείες της Αγιουβέρδα περιλαμβάνουν γενικά φυτικά φάρμακα, αλλαγές στη διατροφή, μασάζ, αναπνοές και άλλες μορφές άσκησης. 

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας και Νευροεπιστήμης (Nimhans) το 2016, σχεδόν το 14% των Ινδών υποφέρουν από ψυχικές ασθένειες. Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε πως το 20% των Ινδών ενδέχεται να βιώσει κατάθλιψη σε κάποιο σημείο της ζωής τους. 

Ωστόσο σε όλη τη χώρα λιγότεροι από 4.000 επαγγελματίες ψυχικής υγείας αντιστοιχούν σε 1.3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οπότε η ενημέρωση σχετικά με αυτά τα ζητήματα είναι από ελλιπής μέχρι ανύπαρκτη. 

Η είδηση πως το κρατικό πανεπιστήμιο BHU θα ξεκινήσει μαθήματα πάνω στο Bhoot Vidya έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στα social media με πολλούς να επισημαίνουν πως τα φάρμακα είναι καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας:  

Κάποιοι σχολίασαν πως το μάθημα θα μπορούσε να έχει καλύτερο όνομα: 


Αλλά οι περισσότεροι διακωμώδησαν την ανακοίνωση, με αρκετούς να κατακρίνουν παράλληλα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης:

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM