Η Βρετανία θα πάρει πίσω κοντέινερ με απορρίμματα που είχε εξάγει παράνομα στη Μαλαισία

Η Βρετανία θα πάρει πίσω κοντέινερ με απορρίμματα που είχε εξάγει παράνομα στη Μαλαισία Facebook Twitter
0

Η Βρετανία συμφώνησε να πάρει πίσω 42 κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν σταλεί παρανόμως στη Μαλαισία, η οποία δέχεται πάρα πολλά απορρίμματα από πλούσιες χώρες.

Την κίνηση ανακοίνωσαν από κοινού οι αρχές των δυο χωρών, με την υπουργό Περιβάλλοντος της Μαλαισίας Γιέο Μπι Γιν να χαιρετά την «ιδιαιτέρως αξιέπαινη» πρωτοβουλία των Βρετανών. «Αυτό το παράδειγμα συνεργασίας αποτελεί παραδοχή ότι η μόλυνση από πλαστικά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο απαιτεί τη δέσμευση πολλών χωρών προκειμένου να επιλυθεί», πρόσθεσε.

Στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας καταγράφεται μεγάλη αύξηση των φορτίων με απορρίμματα τα οποία εξάγουν πλούσιες χώρες αφού η Κίνα αποφάσισε πέρυσι να σταματήσει τις εισαγωγές των περισσότερων τύπων πλαστικών απορριμμάτων.

Πολλές εταιρείες ανακύκλωσης έχουν εγκαταλείψει την Κίνα για να εγκατασταθούν στη Μαλαισία ή άλλες χώρες της Ασίας και οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να ελέγξουν τον μεγάλο αριθμό των εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν.

Έπειτα από επίσκεψη Βρετανών αξιωματούχων στη Μαλαισία συμφωνήθηκε η επιστροφή στη Βρετανία των εμπορευματοκιβωτίων που έφτασαν πέρυσι στην πολιτεία Πένανγκ στο βόρειο τμήμα της χώρας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα.

Η επιστροφή των εμπορευματοκιβωτίων αποδεικνύει από την πλευρά της Βρετανίας «μια δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας πλαστικού», υπογράμμισε ο Τσαρλς Χέι, Βρετανός πρεσβευτής στη Μαλαισία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εκτιμά πως τα απορρίμματα θα επιστρέψουν στη Βρετανία πριν από το τέλος του έτους.

Η απόφαση της Κίνας να σταματήσει από τις αρχές του 2018 την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να αναζητήσουν νέους προορισμούς για τα απορρίμματά τους.

Έκτοτε τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων εστάλησαν στη νοτιοανατολική Ασία η οποία διαθέτει περιορισμένες ικανότητες ανακύκλωσης.

Η Ινδονησία, που είναι επίσης αντιμέτωπη με το πρόβλημα αυτό, έχει ήδη ανακοινώσει ότι έχει στείλει πίσω εκατοντάδες εμπορευματοκιβώτια με απορρίμματα στις χώρες προέλευσής τους, ενώ οι Φιλιππίνες απέστειλαν πίσω στον Καναδά μεγάλο αριθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM