Unesco: Καταγγέλλει την ατιμωρησία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων

Unesco: Καταγγέλλει την ατιμωρησία για τις δολοφονίες δημοσιογράφων Facebook Twitter
Unesco
0

Σχεδόν το 90% αυτών που ευθύνονται για τις δολοφονίες δημοσιογράφων που καταγράφηκαν μεταξύ 2006 και 2018 στον κόσμο «δεν τιμωρήθηκαν», καταγγέλλει η Unesco σε ανακοίνωσή της.


Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό, που καταγγέλλει αυτή την ατιμωρησία, 1.109 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο αυτή. Εξάλλου, τα εγκλήματα αυτά αυξήθηκαν κατά 18% μεταξύ 2014 και 2018 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η περιοχή των αραβικών κρατών ήταν η πιο φονική για τον Τύπο (30% των δολοφονιών παγκοσμίως), ακολουθεί η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (26%) καθώς και η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (24%). Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων, το Σάββατο.

«Φέτος η 2α Νοεμβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα κατά των Δημοσιογράφων θα εστιάσει τους ντόπιους δημοσιογράφους. Με την εκστρατεία #KeepTruthAlive, στόχος είναι να αμφισβητηθεί η ιδέα ότι οι δολοφόνοι δρουν μόνο μακριά από τα μάτια του κόσμου και στοχεύουν κυρίως τους ξένους ανταποκριτές σε εμπόλεμη περιοχή», υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια της Unesco, Οντρέ Αζουλέ σε μήνυμά της για την ημέρα.

«Θα διαλευκανθούν υποθέσεις για τους ντόπιους δημοσιογράφους που δούλευαν πάνω σε θέματα διαφθοράς και πολιτικής εκτός καταστάσεων συγκρούσεων, που αντιπροσώπευσαν το 93% των θανάτων δημοσιογράφων την τελευταία δεκαετία», προσθέτει. «H Unesco καθιστά υπόλογους των πράξεών τους όλους αυτούς που θέτουν σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους, όλους αυτούς που σκοτώνουν δημοσιογράφους και όλους αυτούς που δεν κάνουν τίποτα για να τεθεί τέλος σε αυτή τη βία. Ο θάνατος ενός δημοσιογράφου δεν θα πρέπει ποτέ να σφραγίζει το τέλος της αναζήτησης της αλήθειας», δήλωσε η Αζουλέ.

Σεμινάρια στο Μεξικό και στην Ουγκάντα, έκθεση σκίτσων Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη που τιμά τη μνήμη των Γάλλων δημοσιογράφων Γκισλέν Ντιπόν και Κλοντ Βερλόν που δολοφονήθηκαν στο Μαλί στις 2 Νοεμβρίου 2013: τελετές μνήμης και εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε 20 χώρες. 

Η Unesco εργάζεται για την ασφάλεια των δημοσιογράφων μέσω του σχεδίου δράσης του ΟΗΕ για το θέμα αυτό και για το θέμα της ατιμωρησίας. Από τον Ιούλιο, η Unesco διευθύνει ένα νέο παγκόσμιο ταμείο προστασίας των ΜΜΕ, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βρετανίας και του Καναδά που ανακοίνωσαν ότι θα χορηγήσουν αντίστοιχα 3 εκατομμύρια στερλίνες σε πέντε χρόνια (σχεδόν 3,8 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και ένα εκατομμύριο δολάρια Καναδά (765.000 δολάρια ΗΠΑ).

Το ταμείο αυτό αναμένεται να επιτρέψει την «ενίσχυση της νομικής προστασίας των επαγγελματιών των ΜΜΕ, τη συνέχιση του έργου δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί και τη χρηματοδότηση για την εκπαίδευση σε θέματα ασφάλειας όσων εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM