Σύντομη ανάλυση για το Brexit: Υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν τελειώσαν όλα έτσι απλά

Σύντομη ανάλυση για το Brexit: Υπάρχει συμφωνία, αλλά δεν τελειώσαν όλα έτσι απλά Facebook Twitter
0

Ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι πέτυχε μια νέα υπέροχη συμφωνία για το Brexit, ωστόσο υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα για να υλοποιηθεί. «Αν αυτό σας ακούγεται οικείο είναι γιατί το έχουμε ζήσει και στο παρελθόν», σημειώνει σκωπτικά το BBC. 

Το να φύγει μία χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται καθώς οι δύο πλευρές πρέπει να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα δικαιώματα των πολιτών. Έτσι συντάχθηκε μία συμφωνία διαζυγίου μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων η οποί απορρίφθηκε τρεις φορές από το βρετανικό κοινοβούλιο. Σημείο τριβής αποτελούσαν τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brext. Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στο backstop, μία δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, εξαιτίας των πολλών δεκαετιών βίας στη Βόρεια Ιρλανδία κατά το παρελθόν. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε την διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019 και υποσχέθηκε πως η χώρα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι. Παράλληλα υποσχέθηκε πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το backstop. 

Οι νέες προτάσεις για το backstop

Οι νέες προτάσεις της συμφωνίας αποφεύγουν το σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας και η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανόνες της ενιαίας αγοράς, παραμένοντας στο ίδιο τελωνειακό καθεστώς με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι διευθετήσεις θα ισχύσουν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβριος 2020) και για τέσσερα χρόνια, ενώ μετά από αυτή την περίοδο η συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορεί να έχει λόγο στην μετέπειτα ισχύ της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αποφασίζοντας με απλή πλειοψηφία, εάν θα παραμείνει σε αυτή για άλλα τέσσερα χρόνια ή όχι. Σε περίπτωση που υπάρξει αρνητική απόφαση τότε η ΕΕ θα πρέπει να αναζητήσει άλλους τρόπους για την προστασία της ενιαίας αγοράς, ίσως με ένα ακόμη backstop.

Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στη διακίνηση των αγαθών, η συμφωνία διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται στα σημεία εισόδου στη Βόρεια Ιρλανδία και όχι σε υποδομές στο σύνορο που χωρίζει την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία, ενώ υπάρχει η πρόθεση να αποφευχθούν έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της Βόρειας Ιρλανδίας. 

Την Πέμπτη, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία, εγκρίθηκε ομόφωνα και από τους 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε μεταξύ άλλων πως αυτή η συμφωνία κατέστη τελικά δυνατή, κυρίως γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχτηκε τους τελωνειακούς ελέγχους στο «σημείο εισόδου», κάτι που επιτρέπει την αποφυγή συνοριακών ελέγχων στη νήσο της Ιρλανδίας και προστατεύει την ενιαία αγορά.

Το Σάββατο η κρίσιμη ψηφοφορία

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το Σάββατο επί της έγκρισης της νέας συμφωνίας ή του Brexit χωρίς συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι οι βουλευτές πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στην ψήφιση της νέας του συμφωνίας για το Brexit και στον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει Σάββατο για πρώτη φορά από το 1982 όταν ξεκινούσε ο πόλεμος στα Φωκλαντ. 

Η απλή πλειοψηφία της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας παρακάμπτει τη δυνατότητα βέτο από το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα, DUP, η τοποθέτηση του οποίου παραμένει σημαντική για τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία, όχι μόνο για τις ψήφους της αλλά και για την επιρροή που ασκεί στην ευρωσκεπτικιστική ομάδα των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος, τη στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον, δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο, λόγω της αντίθεσής του στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων, στην συναίνεση της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και στους φόρους που θα επιβάλλονται κατά τη διακίνηση των αγαθών από το θαλάσσιο σύνορο της Ιρλανδίας. Χαμένες θεωρούνται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, και οι ψήφοι των 21 διαγραφέντων βουλευτών των Τόρις, που δεν είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στις ψηφοφορίες για το νομοσχέδιο αναβολής του Brexit. Και το Εργατικό Κόμμα έχει αναφέρει ότι η συμφωνία δεν διευθετεί τα ζητήματα που εκείνο έχει θέσει. 

Αν η συμφωνία καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο κατά πάσα πιθανότητα θα ζητηθεί νέα παράταση, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα την δώσει. 

Με πληροφορίες από BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ