Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία

Φεύγουν και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από την βορειοανατολική Συρία Facebook Twitter
0

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της που αφορούν την παροχή ιατρικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία και ότι απομακρύνει όλους τους ξένους εργαζόμενους της μετά τις αεροπορικές επιδρομές και τη βία της τουρκικής εισβολής που άρχισε πριν από μια εβδομάδα.

«Η δύσκολη απόφαση να ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων της MSF λαμβάνεται λόγω της εξαιρετικής μεταβλητότητας που επικρατεί, η ανθρωπιστική κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και οι ανάγκες είναι πιθανόν να αυξηθούν», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης, η οποία ακολουθεί τα βήματα μιας άλλης οργάνωσης αρωγής, της Mercy Corps που ανέστειλε την αποστολή της χθες, Δευτέρα.

Η Τουρκία αψήφησε τις αμερικανικές κυρώσεις και συνέχισε την έφοδό της στη βόρεια Συρία την Τρίτη, ενώ ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός προωθήθηκε και πήρε τον έλεγχο της συριακής πόλης Μάνμπιτζ σε μια ανάπτυξη που έχει στόχο να αντικρούσει την τουρκική επιχείρηση.

Σήμερα έγινε γνωστό πως σχεδόν όλες οι ΜΚΟ εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη. Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών ΜΚΟ και την αποχώρηση υπαλλήλων τους από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν από την πλευρά τους να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους παρότι υφίστανται ορισμένες δυσκολίες. «Η κατάσταση των εκτοπισμένων επιδεινώθηκε στις περιοχές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο της (τουρκικής) επίθεσης, με την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διακοπή των δραστηριοτήτων όλων των διεθνών οργανώσεων και την αποχώρηση υπαλλήλων τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Χθες η διεθνής οργάνωση Mercy Corps ανακοίνωσε «την αναστολή των επιχειρήσεών της στη βορειοανατολική Συρία και την απομάκρυνση του διεθνούς προσωπικού της». Η ΜΚΟ εργαζόταν σε αυτό τον τομέα από το 2014 για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε επίσης χθες «αποχωρήσεις προσωπικού» από ορισμένες ΜΚΟ με μια «αναστολή επιχειρήσεων», και μεταφορά στο γειτονικό Ιράκ του διεθνούς προσωπικού. «Τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους παραμένουν εξαιρετικά ανήσυχοι για (...) την ασφάλεια ορισμένων Σύρων υπαλλήλων τους», σύμφωνα με το Ocha.

Πολλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοίνωσαν τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους. Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM), ο Ερβέ Βερουσέλ, επιβεβαίωσε τη συνέχιση των επιχειρήσεων. «Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε τρόφιμα έκτακτης ανάγκης και συνήθη τρόφιμα που στέλνουμε όλον τον χρόνο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν ορισμένες «διαταράξεις» στην παράδοση σε ορισμένες περιοχές λόγω του προβλήματος ασφάλειας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ