Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε που κατέληξε δικτάτορας

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε που κατέληξε δικτάτορας Facebook Twitter
Ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε πέθανε σε ηλικία 95 ετών
1

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο ηγέτης που από ήρωας του αγώνα ανεξαρτησίας της Αφρικής, κατέληξε να χαρακτηρίζεται δικτάτορας σε μια θητεία που οδήγησε σε τυραννία, διαφθορά και ανατροπή του από την εξουσία ως πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

Ο Μουγκάμπε κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν από την απομάκρυνσή του με στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας εποχής στην ιστορία της πρώην βρετανικής αποικίας.

Ο Μουγκάμπε πραγματοποίησε συχνές επισκέψεις στη Σιγκαπούρη για να λάβει ιατρική περίθαλψη τους τελευταίους μήνες καθώς η υγεία του έχει επιδεινωθεί. Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και καθημερινά η κατάπτωσή του ήταν μεγαλύτερη, ενώ απέφευγε κάθε δημόσια εμφάνιση.


Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε που κατέληξε δικτάτορας Facebook Twitter
O Μουγκάμπε και η σύζυγός του Γκρέις

Μια πηγή που μίλησε στο Rueters διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Τα τελευταία χρόνια της ηγεσίας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε συνοδεύτηκαν από εντάσεις και συγκρούσεις και τον ανέδειξαν ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής παγκοσμίως. Εκτός από εκκεντρικότητες και ιστορίες για κατασπατάληση του πλούτου της χώρας, μαζί με τη σύζυγό του ενεπλάκη και σε σειρά οικονομικών σκανδάλων και έπειτα από εκλογές που έγιναν εν μέσω συγκρούσεων, στη θέση του εξελέγη τον Αύγουστο του 2018 ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα. 

Η απομάκρυνσή του από την εξουσία συνοδεύτηκε από ένα χρυσό deal που εξασφάλιζε την ασφάλεια και την ευημερία του Μουγκάμπε και της οικογένειάς του. Η συμφωνία λέγεται πως περιελάμβανε αμνηστία και εξασφάλιση για παροχή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της διαπραγμάτευσης για να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην άλλοτε Ροδεσία. Είχε φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνησή της το 1964. Είχε παντρευτεί τον Αύγουστο του 1996 με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του, Γκρέις Μαρούφου και απέκτησαν τρία παιδιά.

>>> Μουγκάμπε: η ιστορία του μακροβιότερου δικτάτορα της υφηλίου
Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αεροδρόμιο Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που δέχτηκαν επίθεση με σπρέι - Τι συνέβη

Διεθνή / Χίθροου: Ένα παιδί ανάμεσα στα άτομα που τραυματίστηκαν εν μέσω επίθεσης με σπρέι - Τι συνέβη

Σύμφωνα με την Μητροπολιτική Αστυνομία τέσσερις άνδρες προσπάθησαν να αρπάξουν τη βαλίτσα μίας γυναίκας μέσα στον ανελκυστήρα χώρου στάθμευσης του αεροδρομίου
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM