Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τουρκία σχετικά με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου

 

Μιλώντας σε εκδήλωση για την άσκηση «Θαλασσόλυκος», ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διεμήνυσε πως η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά τις σεισμικές έρευνες στην ανατολική Κύπρο, με το πλοίο Barbaros, ενώ το γεωτρύπα Φατίχ, βρίσκεται δυτικά της Κύπρου και συνεχίζει της γεωτρήσεις «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από πλοία του Ναυτικού».

 Για τις συζητήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών Αθήνας - Άγκυρας για τη συμφωνία επί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Ακάρ εκτίμησε πάντως πως οι συνομιλίες είναι προς όφελος και των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστούν. «Η πιο ειλικρινής ελπίδα μας είναι να μην επιτραπούν προβοκατόρικες συμπεριφορές και ανεύθυνες δηλώσεις που δεν ωφελούν στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Χθες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης διαβεβαίωνε πως γίνεται προσπάθεια «να κρατήσουμε ανοιχτό αυτό το δίαυλο για την αποτροπή ανεξέλεγκτου θερμού επεισοδίου μετά από κάποιο ατύχημα». 

 

«Η επιθυμία μας και η προσδοκία μας είναι ότι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας- που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο - και της ΤΔΒΚ θα γίνουν σεβαστά. Περιμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν αυτά τα θέματα. Αυτό είναι το πιο φυσικό δικαίωμά μας», τόνισε ο Ακάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Αγκυρα επιζητά σε κάθε περίπτωση την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

 

 

 «Η Τουρκία εκφράζει τη στήριξή της για την επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο εντός του πλαισίου των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου και αναμένει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε. 

 

Χθες, ο Ακάρ είχε αμφισβητήσει ευθέως τον ελληνικό εναέριο χώρο. «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931 και ότι κανένας δεν τους έχει πει κάτι», υποστήριζε σχετικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.