Στην διάψευση δημοσιεύματος προχώρησαν οι Αρχές της Σουαζιλάνδης που ήθελαν τον βασιλιά της χώρας, Μσουάτι, να επιβάλει την πολυγαμία υπό την απειλή φυλάκισης.

 

Το δημοσίευμα του Observer της Ζάμπιας διαψεύστηκε κατηγορηματικά και με οργή από τις αρχές της εΣουατίνι, όμως, παρ' ότι καταδικάστηκε ευθέως ως «fake news» είχε ήδη προκαλέσει ρίγη στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας καθώς ο πανίσχυρος μονάρχης υποτίθεται ότι απειλούσε να ρίξει στη φυλακή όλους τους άνδρες αν αρνούνταν να γίνουν πολύγαμοι.

 

Την Δευτέρα, η διαδικτυακή εφημερίδα δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα ρεπορτάζ με τον ιδιαίτερα προκλητικό τίτλο «Παντρευτείτε περισσότερες από δύο γυναίκες, αλλιώς θα πάτε στη φυλακή, δηλώνει ο βασιλιάς Μσουάτι της Σουαζιλάνδης».

 

Συνοδεύοντας το άρθρο με φωτογραφίες νεαρών γυναικών, ο ενημερωτικός ιστότοπος εξήγησε ότι ο μονάρχης αυτού του μικρού αφρικανικού βασιλείου (της πρώην Σουαζιλάνδης που την μετονόμασε σε εΣουατίνι) αποφάσισε να λύσει με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της αριθμητικής υπεροχής των γυναικών στην χώρα του σε σχέση με τους άνδρες.


«Ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ ανακοίνωσε (...) ότι από τον Ιούνιο του 2019 οι άνδρες πρέπει να παντρεύονται περισσότερες από δύο γυναίκες, διαφορετικά θα φυλακίζονται», έγραψε ο ιστότοπος που επικαλείται και μια υποτιθέμενη «βασιλική διακήρυξη» με βάση την οποία ο τελευταίος απολυταρχικός μονάρχης της Αφρικής υποσχέθηκε να πληρώσει για τους γάμους και να προσφέρει και ένα σπίτι για τους νεόνυμφους.

 

Η είδηση προκάλεσε σεισμό στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης που αμέσως κατακλύστηκαν από (άσχετες) φωτογραφίες ανδρών οι οποίοι έσπευδαν υποτίθεται να υπακούσουν στις εντολές του βασιλιά. Οι αστεϊσμοί δεν άρεσαν καθόλου στην κυβέρνηση της χώρας. Ο εκπρόσωπος της, Πέρσι Σιμελάνε, έκανε λόγο για κακεντρεχές και φαρμακερό δημοσίευμα.

 

«Η μεγαλειότητά του ουδέποτε έκανε μια τέτοια ανακοίνωση», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι το άρθρο «δεν είναι μόνο προσβολή για τη μοναρχία και τον πολιτισμό της εΣουατίνι αλλά και ντροπή για τη δημοσιογραφία».

 

Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς Μσουάτι Γ΄ έχει 14 συζύγους και περισσότερα από 25 παιδιά. Συχνά κατηγορείται για τον πολυτελή βίο που διάγει, σε μια χώρα όπου τα δύο τρίτα του 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr