Ο Όρμπαν απέσυρε την υποστήριξή του στον Βέμπερ - Τι δήλωσε

Ο Όρμπαν απέσυρε την υποστήριξή του στον Βέμπερ - Τι δήλωσε Facebook Twitter
EPA
0

Ο Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει την υποστήριξή του από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΕΛΚ στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε τον Γερμανό Xριστιανοδημοκράτη υποψήφιο ότι «προσέβαλε» τη χώρα του. Η συμμετοχή του κόμματος του Ορμπάν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση εδώ και πολλούς μήνες με τους ηγέτες του ΕΛΚ, του μεγαλύτερου συντηρητικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναστάλθηκε προσωρινά τον Μάρτιο λόγω των ευρωσκεπτικιστικών απόψεών του.

Όμως ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης διατηρούσε μέχρι τώρα την υποστήριξή του στον Βέμπερ, ο οποίος σε περίπτωση νίκης του ΕΛΚ θα διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια συνέντευξη του Βέμπερ στη δημόσια γερμανική τηλεόραση ZDF τον έκανε ωστόσο να αλλάξει γνώμη, εξήγησε σήμερα ο Όρμπαν. «Ο κ. Βέμπερ δήλωσε πως όχι μόνο δεν έχει ανάγκη τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και πως δεν θέλει τις ουγγρικές ψήφους για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη.

«Είναι μια προσβολή προς την Ουγγαρία και τους Ούγγρους ψηφοφόρους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Έπειτα από αυτό η Ουγγαρία και ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπορούν πλέον να προσφέρουν την υποστήριξή τους στον κ. Βέμπερ», είπε. Ο Όρμπαν που μιλούσε δίπλα στον ακροδεξιό αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επανέλαβε ότι επιθυμεί να δει τους Ευρωπαίους συντηρητικούς να σχηματίζουν μια συμμαχία με «τα πατριωτικά δεξιά κόμματα» επικαλούμενος ως παράδειγμα τον συνασπισμό δεξιάς-ακροδεξιάς που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστρία από τον Δεκέμβριο του 2017.

Αναγνωρίζοντας πως η προσέγγιση αυτή είναι μακράν του να είναι πλειοψηφική στο ΕΛΚ σήμερα, ο Όρμπαν είπε πως αν δεν μπορέσει να κάνει τις ιδέες του να υπερισχύσουν στο πλαίσιο του σχηματισμού αυτού στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα πάει να «δει αλλού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM