Ανησυχίες εκφράζει η μητέρα του Ασάνζ για την υγεία του - «Άγνοια» δηλώνει ο Τραμπ

Ανησυχίες εκφράζει η μητέρα του Ασάνζ για την υγεία του - «Άγνοια» δηλώνει ο Τραμπ Facebook Twitter
EPA
0

Έκκληση στις βρετανικές Αρχές απηύθυνε η μητέρα του Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές Αρχές να είναι «υπομονετικοί, ευγενικοί και καλοί» μαζί του λόγω της επιβαρυμένης υγείας του την ίδια στιγμή που ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει «άγνοια».

Η Κριστίν Ασάνζ που στηρίζει τη διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών για να αφεθεί ελεύθερος ο 47χρονος γιος της, υπενθύμισε τις ανησυχίες για την υγεία του Τζούλιαν Ασάνζ, μετά από την επταετή παραμονή του εντός του κτιρίου της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, μέχρι τη σύλληψή του χθες από την αστυνομία.

«Η έκκληση μιας μάνας στην αστυνομία, στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, στο προσωπικό των δικαστηρίων για το γιο μου Τζούλιαν».

Όπως είπε, ο Αυστραλός υπήκοος Ασάνζ «κρατείται χωρίς να του έχουν ασκηθεί διώξεις» για οκτώ χρόνια, έχει στερηθεί καθαρό αέρα, το φως του ήλιου και τη σωματική άσκηση για έξι χρόνια και πέρασε τρία χρόνια άρρωστος, με πόνους και του αρνήθηκαν την αρμόζουσα ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη».

«Παρακαλώ να είστε υπονομευτικοί, ευγενικοί και καλοί μαζί του», ανέφερε η Κριστίν Ασάνζ.

«Παρά το γεγονός ότι είναι άρρωστος και υποφέρει από πόνους από την παρατεταμένη κράτηση και βασανιστήρια, το ηθικό του Τζούλιαν παραμένει ακμαίο!», έγραψε, προσθέτοντας ότι ο γιος της «θα έπρεπε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο», αφότου έφυγε από την πρεσβεία.

Παράλληλα κατηγόρησε την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που στήριξε τη σύλληψη του Ασάνζ και ευχαρίστησε τον Ισημερινό για τη βοήθειά του για «ζητωκραυγές για τη βάναυση, βάρβαρη και παράνομη σύλληψη του γενναίου, βασανισμένου πολυβραβευμένου δημοσιογράφου γιου μου Τζούλιαν!».

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε με tweet του ότι: «η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ για το γεγονός ότι αποκάλυψε ενοχοποιητικά στοιχεία για τις θηριωδίες στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα πρέπει να συναντά την αντίθεση της βρετανικής κυβέρνησης».

Ο ιστότοπος συλλογής υπογραφών change.org που δημιούργησε η ηθοποιός Πάμελα Άντερσον έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 36.000 υπογραφές καλώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση να βοηθήσει στην απελευθέρωση του Ασάνζ «πριν να είναι πολύ αργά».

Από την άλλη, οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις πληροφορίες του WikiLeaks για τη Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, ένδειξη ότι υποστηρίζει αυτόν τον ιστότοπο, διαβεβαίωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του WikiLeaks, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε αόριστα: «Δεν ξέρω τίποτα για το WikiLeaks, δεν είναι δουλειά μου», είπε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το 2016 όμως, όταν ο ιστότοπος δημοσιοποίησε τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν κλαπεί από τον Τζον Ποντέστα, τον διευθυντή του προεκλογικού επιτελείου της Κλίντον, ο Τραμπ είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι «λατρεύει το WikiLeaks».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Πενς υποστήριξε ότι η δήλωση αυτή δεν ήταν «σε καμία περίπτωση έκφραση υποστήριξης σε έναν οργανισμό που σήμερα καταλαβαίνουμε ότι συνέβαλε στη διαρροή πληροφοριών που είχαν χαρακτηριστεί αμυντικά απόρρητα από τις ΗΠΑ».

Ο Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εν μέρει για να αποφύγει μια ενδεχόμενη έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για τη δημοσιοποίηση 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων και περίπου 500.000 απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τη δράση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /dpa / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM