Με 441 ψήφους υπέρ και 105 κατά, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν ν' αναβάλουν το Brexit, καθώς ψήφισαν να αλλάξει η ημερομηνία του Brexit για τις 12 Απριλίου ή 22 Μαΐου.

 

Μόλις εγκριθεί από τη Βουλή των Λόρδων, αυτό σημαίνει ότι η νέα νομική ημερομηνία για την αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι στις 22 Μαΐου εάν η συμφωνία της Μέι εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

 

Σε περίπτωση που η πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού δεν εγκριθεί, η νέα ημερομηνία για το Brexit θα είναι η 12η Απριλίου.

 

Οι οκτώ προτάσεις που είχαν τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων απορρίφθηκαν όλες, οι περισσότερες με ευρεία πλειοψηφία, από το Σώμα.

 

Η πρόταση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία που είχε καταθέσει ο Τζον Μπάρον απορρίφθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 400 κατά.

 

Το σχέδιο για Κοινή Αγορά (στο πρότυπο της Νορβηγίας) έλαβε 188 «ναι» και 283 «όχι».

 

Η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικονομική περιοχή και στη ζώνη ελευθέρου εμπορίου, όχι όμως και στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, έλαβε μόνο 65 ψήφους υπέρ και 377 κατά.

 

Η μόνιμη τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, πρόταση του Κένεθ Κλαρκ, έλαβε 264 «ναι» και 272 «όχι».

 

Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών που περιλάμβανε τελωνειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά συγκέντρωσε 237 «ναι» και 307 «όχι».

 

Η ανάκληση του άρθρου 50 ώστε να μην υπάρξει μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία απορρίφθηκε επίσης με ψήφους 184 υπέρ έναντι 293 κατά.

 

Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας απορρίφθηκε επίσης, με μικρή διαφορά: έλαβε 268 «ναι» και 295 «όχι».

 

Τέλος, η εισαγωγή προνομιακών εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση έλαβε 193 «ναι» και 422 «όχι».

 

Εν τω μεταξύ η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε στους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο πριν την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, αν εγκριθεί η συμφωνία για το Brexit.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα αποχωρήσει και από την ηγεσία του κόμματος, αφουγκραζόμενη την απαίτηση των βουλευτών της για ένα νέο ηγετικό σχήμα. «Ακούω αυτό που λέτε. Αντιλαμβάνομαι το κλίμα στο κοινοβούλιο. Ξέρω ότι υπάρχει επιθυμία για μία νέα προσέγγιση, μια νέα ηγεσία», είπε η ίδια.