ΝΑΤΟ για Κριμαία: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αύξηση στρατιωτικής παρουσίας

ΝΑΤΟ για Κριμαία: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αύξηση στρατιωτικής παρουσίας Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Την ανησυχία του για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αύξηση στρατιωτικής παρουσίας στην Κριμαία εξέφρασε το ΝΑΤΟ. 

Το ΝΑΤΟ, με αφορμή την πέμπτη επέτειο από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, καλεί τη Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα είναι δυνατόν η Συμμαχία και η Ρωσία να επανέλθουν στις σχέσεις εργασίας όσο η Ρωσία δεν αλλάζει συμπεριφορά.

Πριν από πέντε χρόνια η Ρωσία κάνοντας χρήση στρατιωτικής ισχύος εναντίον της Ουκρανίας «παράνομα και παράτυπα προσάρτησε την Κριμαία» παραβιάζοντας την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ την οποία ανάρτησε στην σελίδα της στο twitter η επίσημη εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουνγκέσκου.

Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και καλεί τη Ρωσία να παραδώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Η Συμμαχία εκφράζει παράλληλα την ανησυχία της για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο εκ μέρους των αρχών σε σχέση με τους Ουκρανούς, του Τατάρους της Κριμαίας και άλλες εθνότητες.

Το ΝΑΤΟ καταδικάζει επίσης περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χερσόνησο της Κριμαίας καθώς και την αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, την κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας καθώς και τη σύλληψη των Ουκρανών ναυτών στον Πορθμό του Κερτς τον Νοέμβριο του 2018.

Στην ανακοίνωση της Συμμαχίας επισημαίνεται ότι «όσο δεν υπάρξουν σαφείς, εποικοδομητικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Ρωσίας που να μαρτυρούν ότι τηρείται το διεθνές δίκαιο... η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επιστρέψουν στην αρχή business as usual».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ