Βίντεο δείχνουν Ινδό πιλότο που συνελήφθη από τον πακιστανικό στρατό

Βίντεο δείχνουν Ινδό πιλότο που συνελήφθη από τον πακιστανικό στρατό Facebook Twitter
0

Η δημόσια πακιστανική τηλεόραση και  ραδιοφωνία δημοσιοποίησαν την Τετάρτη ένα βίντεο που δείχνει, όπως υποστηρίζουν, έναν Ινδό πιλότο ο οποίος συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα του βίντεο.

Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.

Αρνείται να δηλώσει το όνομά του και το μητρώο στρατολογίας του, και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις: «Υποτίθεται ότι δεν σας τα λέω αυτά», λέει.


Σε μια φωτογραφία, την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσαν επίσης οι πηγές ασφαλείας, ο πιλότος διακρίνεται δίπλα σε έναν Πακιστανό στρατιώτη.

Ο πακιστανικός στρατός δημοσιοποίησε στη συνέχεια ένα άλλο βίντεο που δείχνει τον ίδιο άντρα καθισμένο να πίνει τσάι σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άγνωστο μέρος.


«Το τσάι είναι εξαιρετικό», λέει στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι παντρεμένος και είχε καλή μεταχείριση αλλά αρνούμενος γι΄ άλλη μια φορά να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.

Το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ο στρατός είχε κάνει λόγο αρχικά για σύλληψη δύο Ινδών πιλότων, προτού αναφέρει αργότερα στο Twitter πως «μόνο ένας πιλότος έχει τεθεί υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό» και πως η μεταχείρισή του είναι «σύμφωνη με τους κανόνες στρατιωτικής ηθικής».

Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ, κάτι που διέψευσε το Ισλαμαμπάντ, και πως «έχασε ένα Mig 21».

«Ο πιλότος έπεσε μαχόμενος. Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον έχει θέσει υπό κράτηση», δήλωσε ο Ραβίς Κούμαρ, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να δείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Αναμένουμε από τις δύο χώρες να επιδείξουν τώρα μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε μια ανακοίνωση.

«Προς αυτό τον σκοπό, η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο και η εφαρμογή επειγόντων μέτρων από τα δύο μέρη είναι απαραίτητες», προσθέτει. 

Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να «έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τις δύο χώρες και την περιοχή συνολικά», προειδοποιεί.

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ήδη έντονη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM), η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Ινδών παραστρατιωτικών στις 14 Φεβρουαρίου.

«Η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί», επέμεινε η Μογκερίνι που είπε ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη «πριν από μερικές ημέρες» με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι», «προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε επαφή με τις δύο χώρες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», ανέφερε.

Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν σε «αποκλιμάκωση» στο Κασμίρ, όπου αυξήθηκε η ένταση τις τελευταίες ώρες, με μια δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Γαλλία ανησυχεί από την επιδείνωση της κατάστασης. Καλεί το Πακιστάν και την Ινδία σε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν» σήμερα το πρωί «στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν».

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι πρεσβείες της Γαλλίας στην Ινδία και στο Πακιστάν έχουν «κινητοποιηθεί για την υπηρεσία» των Γάλλων πολιτών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM