ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Apple ενισχύει την καταπίεση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία με εφαρμογή παρακολούθησής τους

Η Apple ενισχύει την καταπίεση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία με εφαρμογή παρακολούθησής τους Facebook Twitter
Γυναίκες στην κεντρική πλατεία Αλ Μπουχάρι του Ριάντ
2

Μια εφαρμογή στη Σαουδική Αραβία η οποία επιτρέπει στους άντρες να εντοπίζουν και να περιορίζουν τις γυναίκες ήρθε στην διεθνή επικαιρότητα αυτές τις μέρες μετά από τις καταγγελίες ενός Αμερικανού γερουσιαστή αλλά και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ζητούν από την Apple και την Google να την αποσύρουν από τις πλατφόρμες τους, κατηγορώντας τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς ότι διευκολύνουν την καταπίεση των γυναικών στη χώρα.

Οι νόμοι «περί κηδεμονίας» στη Σαουδική Αραβία εξισώνουν το νομικό καθεστώς των γυναικών με αυτό των ανηλίκων στις περισσότερες πτυχές της ζωής τους. Κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει υποχρεωτικά έναν άντρα «κηδεμόνα» - συνήθως τον πατέρα ή τον σύζυγό της, αλλά κάποιες φορές τον αδελφό ή και τον γιο της ακόμα – ο οποίος πρέπει να δίνει απαραιτήτως την έγκρισή του για να της χορηγηθεί διαβατήριο, για τις ιατρικές της διαδικασίες ή για να παντρευτεί.

Ενεργοποιώντας μια ειδοποίηση της εφαρμογή Absher, οι Σαουδάραβες άντρες μπορούν να πληροφορηθούν άμεσα στο κινητό αν η γυναίκα που «διαχειρίζονται» επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα ή το διαβατήριό της σε κάποιο αεροδρόμιο και να ζητήσουν την κράτησή της.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή λέγεται Absher, κατοχυρώθηκε το 2015 από την σαουδαραβική κυβέρνηση και επιτρέπει στους άντρες να διαχειρίζονται τις γυναίκες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία τους, παρέχοντας ή αποσύροντας το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν μέσω αεροδρομίων. Ενεργοποιώντας την σχετική ειδοποίηση, μπορούν να πληροφορηθούν άμεσα στο κινητό αν η γυναίκα επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την ταυτότητα ή το διαβατήριό της σε κάποιο αεροδρόμιο και να ζητήσουν την κράτησή της.

Το Absher, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί ως «Μάλιστα κύριε» (!), υπάρχει ως download στο app store του Google Play και της Apple, γεγονός που καθιστά τις εταιρείες συνένοχες στην καταπίεση των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας.

Η Apple ενισχύει την καταπίεση των γυναικών στη Σαουδική Αραβία με εφαρμογή παρακολούθησής τους Facebook Twitter
Screen shot από το Google Play store όπου είναι διαθέσιμη για κατέβασμα η εφαρμογή Absher

Οι εκκλήσεις για την απόσυρση της εφαρμογής από τις πλατφόρμες ενισχύθηκαν πριν λίγες μέρες όταν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν απέστειλε επιστολή με αυτό το αίτημα στις δύο εταιρείες.

«Δεν αποτελεί είδηση η καταπίεση και οι περιορισμοί των γυναικών από την Σαουδαραβική μοναρχία, είναι απαράδεκτο όμως αμερικανικές εταιρείες να ενισχύουν την στυγνή πατριαρχία που ισχύει στη Σαουδική Αραβία», γράφει στην επιστολή που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα ο γερουσιαστής.

Εκπρόσωποι της Apple και της σαουδαραβικής κυβέρνησης δεν έχουν σχολιάσει το γεγονός, ενώ ένας εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία εξετάζει την εφαρμογή προκειμένου να διαπιστώσει αν βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με την πολιτική της.

Η καταπίεση των γυναικών στη χώρα βρέθηκε ξανά στις επικεφαλίδες τον περασμένο μήνα όταν η 18χρονη Ραχάφ Αλκουνούν κλειδαμπαρώθηκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Μπανγκόκ, αρνούμενη να επιστρέψει στην πατρίδα της. Προηγουμένως είχε ξεγλιστρήσει από την οικογένειά της με την οποία βρισκόταν σε διακοπές στο Κουβέιτ και είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για την Ταϊλάνδη. Τελικά, της χορηγήθηκε άσυλο στον Καναδά.

Μια άλλη γυναίκα πρόσφατα κατάφερε να αποδράσει στην Αυστραλία αφού προηγουμένως είχε μπει στην εφαρμογή Absher από το κινητό του πατέρα της και είχε δώσει με τα στοιχεία του άδεια στον εαυτό της να ταξιδέψει.

Ακόμα όμως κι αν αποσυρθεί η εφαρμογή, αυτό ελάχιστα θα επηρεάσει τη νομοθεσία περί κηδεμονίας στη χώρα, και οι άντρες ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάζουν το στάτους των «προστατευόμενων» τους γυναικών είτε μέσω του κινητού είτε με μια επίσκεψη σε κάποια κρατική υπηρεσία.

Με στοιχεία από τους New York Times

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Κάθε χάκερ που σέβεται τον εαυτό του θα έπρεπε να βάλει ως κύριο στόχο του να είναι ο πρώτος που θα τινάξει στον αέρα αυτό το σύστημα (και παρεμπιπτόντως και τα app store του Google Play και της Apple για όσο καιρό διανέμουν αυτές τις εφαρμογές...)
Προς τι η έκπληξη ακριβώς; Είναι η ίδια Apple που συνεργάζεται με το κινεζικό καθεστώς στο μπλοκάρισμα "αντικυβερνητικών" ειδήσεων για να μην χάσει πελατεία και φθηνές μονάδες παραγωγής στην Κίνα.Και φυσικά στήριζε και στηρίζει ανοιχτά τους Δημοκρατικούς (ο Θεός να τους κάνει), μην τυχόν μπούνε τίποτα δασμοί στα προϊόντα που κατασκευάζονται σε sweatshops και δεν μπορούμε να τα αγοράζουμε χρυσάφι στο δυτικό κόσμο...