Brexit: Ένταση ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής

Brexit: Ένταση ανάμεσα σε Μέι και Γιούνκερ στη Σύνοδο Κορυφής Facebook Twitter
0

Τα μικρόφωνα ήταν κλειστά και έτσι δε θα γίνει γνωστό τι ακριβώς ειπώθηκε, όμως το ύφος των δύο πολιτικών δείχνει ακριβώς το αδιέξοδο και την ένταση που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

H Τερέζα Μέι και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στέκονται όρθιοι στην αίθουσα που πραγματοποιείται, για δεύτερη μέρα, η σύνοδος κορυφής με θέμα το Brexit στις Βρυξέλλες. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός κρατώντας στο χέρι το τσαντάκι της απευθύνεται στον πρόεδρος της Κομισιόν με πολύ έντονο τρόπο. Αυτός την ακούει με μάλλον αμήχανο ύφος. 

Η στιγμή σχολιάζεται εκτεταμένα στα βρετανικά ΜΜΕ. Σημειώνεται πως χθες ο Γιούνκερ είχε επαναλάβει τη θέση του πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί ξανά τους όρους του Brexit με τη βρετανική κυβέρνηση.

Σε αρκετά ειρωνικό ύφος τόνισε: «Οι Βρετανοί φίλοι μας πρέπει να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν εκείνοι, αντί να μας λένε τι θέλουμε εμείς», πριν ανακοινώσει πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη 19η Δεκεμβρίου «όλες τις πληροφορίες» που θεωρεί «γενικά χρήσιμες» και «αφορούν την προετοιμασία για το no deal», δηλαδή το σενάριο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία.

Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το γεγονός ότι το Λονδίνο πίστευε πως επαφίεται στην ΕΕ να του «προτείνει απαντήσεις». «Επαφίεται μάλλον στη βρετανική κυβέρνηση να μας πει τι είναι αυτό που θέλει ακριβώς», συνέχισε, με εμφανή κόπωση, πριν προσθέσει πως «δυσκολεύεται να καταλάβει την συναισθηματική κατάσταση των Βρετανών κοινοβουλευτικών».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ