ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γαλλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Γαλλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Facebook Twitter
EPA
0

Η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό. Την ίδια στιγμή, κάλεσε «τους ειρηνικούς διαδηλωτές» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Η κυβέρνηση θέλει με αυτόν τον τρόπο να μην επαναληφθούν τα χθεσινά επεισόδια που ήταν τα χειρότερα στη χώρα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. 

Ομάδες νεαρών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν σιδερένιες ράβδους και τσεκούρια, προκάλεσαν επεισόδια χθες, Σάββατο, στους δρόμους του Παρισιού, βάζοντας φωτιά σε τουλάχιστον δώδεκα οχήματα καθώς και σε κτίρια. 

Στα επεισόδια, κατά την κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία.

Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές. Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης. 

Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που σε πρώτη φάση ζητά να μην αυξηθούν οι φόροι στα καύσιμα, έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Γαλλία: Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Facebook Twitter
EPA

«Πρέπει να σκεφτούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών θα συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές σήμερα, στη διάρκεια συνεδρίασής τους.

Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί «στασιαστικό κλίμα» στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να «χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι».

Το συνδικάτο ζητεί «την ενίσχυση του στρατού» για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας. Ένα δεύτερο συνδικάτο των Γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας «ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας», καλώντας την κυβέρνηση «να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ