ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Καλιφόρνια: 77 νεκροί από τις πυρκαγιές - Μειώθηκαν οι αγνοούμενοι

Καλιφόρνια: 77 νεκροί από τις πυρκαγιές - Μειώθηκαν οι αγνοούμενοι Facebook Twitter
EPA
0

Στους 77 αυξήθηκαν οι νεκροί της φονικότερης πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια. Ακόμα μία σορός βρέθηκε χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Μπιουτ, όπου τις τελευταίες 10 ημέρες μαίνεται η πυρκαγιά "Camp Fire", στο βόρειο τμήμα της πολιτείας.

Όπως γνωστοποίησε το γραφείο του κυβερνήτη, από τους 77 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί 67 σοροί.

Περίπου 10.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 600.000 στρέμματα γης μετατράπηκαν σε στάχτη, ενώ το τοξικό νέφος από την πυρκαγιά έφθασε στην πρωτεύουσα Σακραμέντο, 130 χιλιόμετρα νοτίως του Πάρανταϊζ.

Η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο σε ποσοστό 65%, αλλά οι αρχές εκτιμούν πως αποκλείεται να ελεγχθεί πλήρως πριν το τέλος του μήνα.

Οι αρχές κάλεσαν τους συγγενείς των αγνοουμένων να δώσουν δείγματα DNA για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των σορών, την ώρα που 993 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Χθες ο αριθμός των αγνοούμενων ξεπερνούσε τους 1.200.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να ελέγχουν τη λίστα των αγνοουμένων ώστε να μπορέσουν να διαγραφούν τα ονόματα ανθρώπων που είναι πλέον ασφαλείς ή ονόματα που εγγράφηκαν δύο φορές, δήλωσε η Μιράντα Μπάουερσοξ, μια εκπρόσωπος τύπου του γραφείο του σερίφης της κομητείας Μπιουτ.

Χθες, πιστοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία κοντά στο Τσίκο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων δυτικά του Πάρανταϊζ, που καταστράφηκε από τις φλόγες. «Θα ξαναγεννηθούμε από τις στάχτες μας» έγραφε σε ένα πανό πάνω από την εκκλησία, όπου έχουν βρει καταφύγιο κυρίως επιζώντες από την πυρκαγιά.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου Τζον Μπέιλι απέτισε χθες το βράδυ φόρο τιμής στα θύματα και τους πυροπαθείς ανοίγοντας την τελετή των τιμητικών Όσκαρ.

«Πολλές χιλιάδες Αμερικανοί συμπατριώτες μας έχουν μείνει άστεγοι» και σχεδόν 1.000 αγνοούνται, υπογράμμισε ο Μπέιλι. «Ορισμένα από τα θύματα ίσως ποτέ να μην βρεθούν», πρόσθεσε. 

Οι διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή τα αποκαΐδια της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Καλιφόρνιας, αναζητώντας ίχνη από τους σχεδόν 1000 ανθρώπους που αγνοούνται.

Φόβοι εκφράζονται ότι ορισμένες σοροί ίσως να μην βρεθούν ποτέ εξαιτίας της σφοδρότητας της πυρκαγιάς στην πόλη Πάρανταϊς.

«Μας είπαν να ψάξουμε όσο πιο εντατικά μπορούμε, είναι όμως πιθανό να μην βρούμε κανένα ίχνος από ορισμένα από τα θύματα» δήλωσε η Τρις Μούταρντ, μια εθελόντρια της οργάνωσης California Rescue Dog Association.

«Εάν η φωτιά συνέχισε να καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα αναπτύσσοντας υψηλές θερμοκρασίες, τα οστά είναι πιθανό να θρυμματίστηκαν σε μικρά κομμάτια που ούτε τα σκυλιά δεν θα μπορέσουν να εντοπίσουν».

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχοπτώσεις στο βόρειο τμήμα του Σαν Φρανσίσκο από αύριο έως και την Παρασκευή, με τις αρχές να φοβούνται το ενδεχόμενο πλημμυρών και κατολισθήσεων. 

Παράλληλα, η βροχή θα καταστήσει δυσκολότερο το έργο των ερευνητών που ψάχνουν στις στάχτες και θα προκαλέσει προβλήματα στους εκτοπισμένους, εκατοντάδες εκ των οποίων διαμένουν σε σκηνές και αυτοκίνητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ