ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Νησί στην Ιαπωνία εξαφανίζεται, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση

Νησί στην Ιαπωνία εξαφανίζεται, χωρίς κανείς να το πάρει είδηση Facebook Twitter
0

Ένα μικρό ακατοίκητο νησί, στα θαλάσσια σύνορα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου με την Ρωσία εξαφανίστηκε. To Esanbe Hanakita Kojima, όπως ήταν το όνομά του, πιστεύεται πως χάθηκε κάτω από τα κύματα, χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.


Η εξαφάνιση δεν έγινε αντιληπτή ούτε από τους κατοίκους του Sarufutsu, ενός χωριού στην κορυφή του νησιού Hokkaido μόλις μισό χιλιόμετρο από το εξαφανισμένο νησί, αναφέρει ο Guardian. 

Ήταν ένα από τα 158 ακατοίκητα νησιά, στα οποία η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έδωσε όνομα μόλις το 2014 σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει την εδαφική της εμβέλεια και να επεκτείνει την αποκλειστική οικονομική της ζώνη.

Τα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας έχουν αποκτήσει αυξανόμενη σημασία εξαιτίας των συνοριακών διαφορών με την Κίνα. Στο επίκεντρο της διαφοράς βρίσκονται τα νησιά Senkaku / Diaoyu στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

To Esanbe Hanakita Kojima βρίσκεται δυτικά ενός νησιωτικού συμπλέγματος που αποτελεί σημείο μακρόχρονης τριβής μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας. Πρόκειται για τα νησιά Kurils κατακτήθηκαν από σοβιετικές δυνάμεις μερικές μέρες μετά το τέλος του πολέμου του Ειρηνικού.

Οι ντόπιοι ενημερώθηκαν για την πιθανή εξαφάνιση του νησιού τον Σεπτέμβριο, μετά την επίσκεψη του συγγραφέα Hiroshi Shimizu. Ο συγγραφέας έγραφε το επόμενο μέρος του εικονογραφημένου του βιβλίου για τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας. 

Ο συγγραφέας ενημέρωσε και τον τοπικό σύλλογο των ψαράδων οι οποίοι, αφού έστειλαν πλοία στην τοποθεσία, ανακάλυψαν πως το νησί έλειπε. 


Σύμφωνα με τον Guardian, παλιοί ψαράδες, θυμούνται το νησί μερικές δεκαετίες πριν, αλλά αργότερα απέφυγαν την περιοχή καθώς τα συστήματα πλοήγησης το αναγνώριζαν ως ύφαλο. 

Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ισχυρίζεται πως το νησί είχε επιβιώσει ως το 1987, απέχοντας μόλις 1,4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που οδηγεί τους ειδικούς να συμπεράνουν πως το νησί διαβρώθηκε από τον αέρα και τους παρασυρόμενους πάγους. 

Η διεθνής νομοθεσία ορίζει το νησί σαν μια «φυσικά σχηματισμένη περιοχή, που περικυκλώνεται από νερό και βρίσκεται πάνω από το ύψος της θάλασσας κατά τα ανώτερα όρια της παλίρροιας». 

Η ακτοφυλακή αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει τι έγινε με το νησί. Αν επιβεβαιώσει την εξαφάνισή του, η αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί, παρότι μόλις για μισό χιλιόμετρο. 

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που έχασε κάποιο νησί πρόσφατα, αναφέρει ο Guardian. Ένα κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών εξαφανίστηκε από τον χάρτη όταν το East Island, μια απομακρυσμένη νησίδα στη Χαβάη, «έπεσε θύμα» του τυφώνα Γουαλάκα τον περασμένο μήνα. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ