Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την ΕΕ για τους αυξημένους θανάτους μεταναστών

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγορούν την ΕΕ για τους αυξημένους θανάτους μεταναστών Facebook Twitter
EPA
0

Τα ευρωπαϊκά κράτη ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πρόσφατη αύξηση των θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση SOS Méditerranée.

Οι οργανισμοί επικρίνουν και το «μπλοκάρισμα» των διασωστικών πλοίων των ΜΚΟ από ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία και η Μάλτα.


«Περισσότεροι από 600 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο πνίγηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ανάμεσά τους μωρά και μικρά παιδιά» καταγγέλουν οι δυο μή κυβερνητικές οργανώσεις σε ένα κοινό ανακοινωθέν.

Όπως εξηγούν, αυτές οι τραγωδίες σημειώθηκαν διότι δεν υπάρχουν περισσότερα μη κυβερνητικά διασωστικά πλοία στην κεντρική Μεσόγειο.


Πριν από ένα μήνα, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αποφάσισε να απαγορέψει την είσοδο στα λιμάνια της χώρας στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που προσφέρουν βοήθεια στους μετανάστες οι οποίοι διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Τον Ιούνιο η υπόθεση με το πλοίο διάσωσης Aquarius των δύο ΜΚΟ που είχε περισυλλέξει 630 μετανάστες είχε διχάσει τους Ευρωπαίους:η Ιταλία και η Μάλτα αρνήθηκαν να τους υποδεχθούν με αποτέλεσμα το πλοίο να αγκυροβολήσει τελικά στις 17 Ιουνίου στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των δύο ΜΚΟ, οι πολιτικές αποφάσεις που έλαβαν τις τελευταίες εβδομάδες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν θανάσιμα αποτελέσματα.

Η υπεύθυνη εκτάκτων αναγκών των Γιατρών Χωρίς Συνορα Καρλίν Κλάιτσερ χαρακτήρισε σκόπιμη την απόφαση οι ευρωπαϊκές χώρες να αφήσουν να πνιγούν στη θάλασσα της Μεσογείου άνδρες, γυναίκες και παιδιά, λέγοντας οτι πρόκειται για μία κατάσταση σκανδαλώδη και απαράδεκτη.

Οι δύο ΜΚΟ κατακεραυνώνουν επίσης την στρατηγική της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε να διερευνηθεί μία «νέα προσέγγιση» με τη δημιουργία «πλατφορμών αποβίβασης » των μεταναστών εκτός ΕΕ.


«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν πλήρη επίγνωση των ανησυχητικών επιπέδων βίας και εκμετάλλευσης που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες στη Λιβύη, ωστόσο είναι αποφασμένες να αποτρέψουν τους ανθρώπους αυτούς να προσεγγίσουν την Ευρώπη με κάθε κόστος», τονίζουν. 

Υπό την αυστριακή Προεδρία της ΕΕ, η οποία υπερασπίζεται ριζοσπαστικές επιλογές, οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 χωρών - μελών συναντώνται σήμερα στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους να αποτρέψουν την άφιξη μεταναστών στις ευρωπαϊκές ακτές .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Διεθνή / D-Day- 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία: Ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται πως η υποστήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί

Στις 6 Ιουνίου 1944, περισσότεροι από 150.000 στρατιώτες των Συμμάχων 'εισέβαλαν' στη Γαλλία από θάλασσα και αέρα για να διώξουν τις δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας
NEWSROOM
Η επιδημία E. coli στη Βρετανία πιθανότατα συνδέεται με τρόφιμο

Διεθνή / Έξαρση λοιμώξεων E. coli στη Βρετανία μάλλον από τρόφιμο

Σύμφωνα με το βρετανικό NHS η έκρηξη των κρουσμάτων E. coli συνδέεται με τρόφιμο ή τρόφιμα που πωλούνται σε όλη την γεωγραφική επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου - Ψάχνουν για μολυσμένη παρτίδα προϊόντος που δεν έχει εντοπιστεί - Ποια τα συμπτώματα
NEWSROOM
«Μύλος» στη Φενέρμπαχτσέ: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Διεθνή / «Μύλος» στη Φενέρμπαχτσε: Ο πρώην πρόεδρος κατηγορεί τον Ατζούν ότι βγάζει διαβατήρια σε γκιουλενιστές στον Άγιο Δομίνικο

Χαμός στη Φενέρμπαχτσε, με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές, όπου ο νυν πρόεδρος Αλί Κοτς, στου οποίου το ψηφοδέλτιο είναι ο Ατζούν Ιλιτζαλί, κοντράρεται με τον πρώην πρόεδρο Αζίζ Γιλντιρίμ
NEWSROOM
Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Διεθνή / Στη φυλακή ο άνδρας από το «φόρεμα που έσπασε το διαδίκτυο»: Επιχείρησε να στραγγαλίσει τη σύζυγό του

Μπλε και μαύρο ή λευκό και χρυσό: Ο Κιρ και η Γκρέις Τζόνστον είχαν γίνει πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο το 2015, όταν μια φωτογραφία του φορέματος που φορούσε η μητέρα της νύφης στο γάμο τους πυροδότησε αμέτρητες συζητήσεις για το χρώμα του
NEWSROOM