ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Σκληρό μήνυμα Μακρόν σε Τραμπ: Οι δασμοί είναι παράνομοι - Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως

Σκληρό μήνυμα Μακρόν σε Τραμπ: Οι δασμοί είναι παράνομοι - Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως Facebook Twitter
EPA
0

Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στους αμερικανικούς δασμούς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως τόνισε στον ομόλογό του ο Μακρόν, η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από την ΕΕ είναι «παράνομη» και «λαθεμένη», προειδοποιώντας ότι η Ένωση θα ανταποδώσει «με τρόπο σθεναρό και αναλογικό».


Ο πρόεδρος της Γαλλίας - ο οποίος διαβεβαιώνει πως διατηρεί φιλική σχέση με τον αμερικανό ομόλογό του - προέτρεψε τον Τραμπ να διαπραγματευτεί με την ΕΕ, την Κίνα και την Ιαπωνία ώστε να ενισχυθούν οι κανόνες και η λειτουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Ωστόσο στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας δεν διευκρινίζεται αν υπήρξε απάντηση από την άλλη άκρη της υπερατλαντικής τηλεφωνικής γραμμής και ποια ήταν αυτή. 

Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και στο αλουμίνιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό έχει δημιουργήσει συνθήκες εμπορικού «πολέμου».

Λίγες ώρες μετά την απόφαση, ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία, ακόμα και αν αρχικά δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

 

Η απάντηση της ΕΕ ήταν άμεση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να κάνει λόγο για μία κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (...).Είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο» είπε ο κ. Γιούνκερ που προανήγγειλε προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου και επιβολή αντιμέτρων.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απαντήσει στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα.

Η μεξικανική κυβέρνηση επίσης προανήγγειλε σειρά εμπορικών μέτρων.

«Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί «θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε».

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ