Η Βρετανία εξακολουθεί να «κυνηγά» τον Ασάνζ παρά την υποχώρηση της Σουηδίας

Η Βρετανία εξακολουθεί να «κυνηγά» τον Ασάνζ παρά την υποχώρηση της Σουηδίας Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανική δικαιοσύνη αρνήθηκε και πάλι, σήμερα, να άρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Κατά συνέπεια, ο ιδρυτής των Wikileaks αδυνατεί να βγει ελεύθερος από τον πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

Τον Ιούνιο του 2012 ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνούνταν.

Τον Μάιο 2017, οι κατηγορίες για βιασμό μπήκαν στο αρχείο των Σουηδικών αρχών, αλλά το δικαστήριο του Ουέστμινστερ αποφάνθηκε πως αυτό, δεν καθιστά άκυρο το ένταλμα σύλληψης στην Βρετανία.

Το λονδρέζικο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, που στις 6 Φεβρουαρίου είχε ήδη κρίνει πως αυτό το ένταλμα σύλληψης είναι έγκυρο, αποφάνθηκε πως η διατήρησή του σε ισχύ «δεν αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον».

Ο ιδρυτής του WikiLeaks φοβάται πως, αν συλληφθεί, θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση πολλών απόρρητων, στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων στο Wikileaks, το 2010. 

Το γεγονός ότι αρνείται να παραδοθεί έχει εμποδίσει την πορεία της δικαιοσύνης, έκρινε η δικαστής Έμα Άρμπατνοτ, εκτιμώντας πως πρόκειται για έναν «άνθρωπο που επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην πορεία της Δικαιοσύνης».

Ο δικαστής αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ το ένταλμα, εκτιμώντας ότι είχε εκδοθεί επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το σχέδιο δολοφονίας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων Ουκρανών αξιωματούχων

Διεθνή / «Μικρό πουλί»: Πώς προδόθηκε το σχέδιο δολοφονίας του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών και του Ζελένσκι

Το τηλεφώνημα της ρωσικής FSB - Οι στρατολογημένοι Ουκρανοί - Η αμοιβή των πρακτόρων εφ' όσον πετύχαιναν να δολοφονηθούν ανώτατοι Ουκρανοί αξιωματούχοι πριν το Πάσχα
NEWSROOM
Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μετά την παραδοχή για σοβαρή παρενέργεια

Διεθνή / Η AstraZeneca αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό καθώς «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια»

Η φαρμακευτική εταιρεία λέει ότι νεότερα εμβόλια οδήγησαν σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο AstraZeneca, το οποίο δεν κατασκευάζεται πλέον ούτε παρέχεται στο κοινό.
NEWSROOM
Μπάιντεν: Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την τρομοκρατία

Διεθνή / Μπάιντεν: Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε αυτή την τρομοκρατία

«Δεν υπάρχει θέση σε κανένα πανεπιστήμιο στην Αμερική, σε κανένα μέρος στην Αμερική για αντισημιτισμό, ρητορική μίσους ή απειλές βίας οποιουδήποτε είδους», δήλωσε παράλληλα ο Τζο Μπάιντεν
NEWSROOM
Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Διεθνή / Γερμανία: Επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ζητά το CDU

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι τώρα απορρίψει το ενδεχόμενο επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, ωστόσο ο υπουργός 'Αμυνας Μπόρις Πιστόριους τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της επανεισαγωγής της
NEWSROOM