ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μπιλ Γκέιτς: Μία πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους την επόμενη δεκαετία

Μπιλ Γκέιτς: Μία πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους την επόμενη δεκαετία Facebook Twitter
EPA/YONHAP
0

Την περίοδο 2014-2016, ο ιός του Έμπολα προκάλεσε 11.000 θανάτους μόνο στη Δυτική Αφρική. Αυτή η επιδημία οδήγησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια νέα πρωτοβουλία για την αναγνώριση όλων των θανατηφόρων ασθενειών και την αντιμετώπισή τους.

Το πρόγραμμα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έγινε γνωστό ως Global Health Security Agenda και είναι ενεργό σε 49 διαφορετικές χώρες.

Ωστόσο, η χρηματοδότηση του προγράμματος, όπως αναφέρεται στο The Wall Street Journal, αναμένεται να λήξει, οδηγώντας σε περικοπές δραστηριοτήτων σε 39 χώρες μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

Ανάμεσα στις χώρες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις περικοπές είναι η Κίνα, η Αϊτή, η Ρουάντα, η Ινδονησία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πολλοί ειδικοί ανησυχούν για τα καταστροφικά αποτελέσματα στα οποία μπορεί να οδηγήσει η παύση της χρηματοδότησης αυτού του προγράμματος.

Μπιλ Γκέιτς: Μία πανδημία θα μπορούσε να σκοτώσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους την επόμενη δεκαετία Facebook Twitter
EPA/GIAN EHRENZELLER

Μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος γράφοντας στο Business Insider, εκτιμά ότι μια επιδημία μολυσματικής ασθένειας, αποτελεί τον μεγαλύτερο μέχρι στιγμής κίνδυνο της ανθρωπότητας και θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε λιγότερο από έναν χρόνο.

«Είτε αυτό πυροδοτηθεί από τη φύση, είτε από κάποιον τρομοκράτη, οι επιδημιολόγοι λένε ότι κάποιο παθογόνο, που θα μεταδίδεται με τον αέρα, θα μπορούσε να σκοτώσει πάνω από 30 εκατ. ανθρώπους σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μάλιστα, λένε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό να συμβεί τα επόμενα 10-15 χρόνια» τονίζει ο Γκέιτς.

Ένας άλλος επιστήμονας , ειδικός στη βιοασφάλεια, ο Τζορτζ Ποστ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας Blue Ribbon Study Panel για τη βιοασφάλεια ανέφερε:

«Βρισκόμαστε πάνω στην επέτειο για τα εκατό χρόνια της πανδημίας γρίπης του 1918. Ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει τίποτα παρόμοιο τα τελευταία εκατό χρόνια, όμως είναι αναπόφευκτο ότι θα συμβεί ξανά» προειδοποιεί.

Τα νέα για το πρόγραμμα Global Health Security Agenda δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη χρονική στιγμή, καθώς η απειλή ασθενειών δεν έχει υποχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Την προηγούμενη Δευτέρα, πάνω από 200 οργανισμοί υγείας έγραψαν επιστολή στον υπουργό Υγείας Άλεξ Αζάρ, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους.

Απόσπασμα της επιστολής αναφέρει:

«Η απόσυρση από χώρες όπως το Πακιστάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό – από τα κυριότερα σημεία στον κόσμο για αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες - κινδυνεύει να αφήσει τον κόσμο απροετοίμαστο για την επόμενη επιδημία.

Τώρα δεν είναι η ώρα για υποχώρηση.

Ο συνεχιζόμενος κίνδυνος που οι βιολογικές απειλές θέτουν στα συμφέροντα για την υγεία, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, απαιτεί ειδική και σταθερή χρηματοδότηση για την παγκόσμια ασφάλεια υγείας».

Οι συντάκτες της επιστολής ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να πείσουν τον πρόεδρο Τραμπ και το Κογκρέσο να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου.

Πληροφορίες από Business Insider

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ