Ο κορωνοϊός απειλεί (και) την επόμενη γενιά smartphones

Ο κορωνοϊός απειλεί (και) την επόμενη γενιά smartphones Facebook Twitter
GETTY IMAGES
1

Η πανδημία κορωνοϊού έχει προκαλέσει μαζικό «μπλακ άουτ» στην παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας και τον κλάδο της τεχνολογίας. 

Με τις κυβερνήσεις πολλών κρατών να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα κάθε βδομάδα, το χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού, παραγωγής και παρουσίασης των επόμενων και μεθεπόμενων smartphone διαγράφεται αβέβαιο.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν είχε συμβεί, η Apple θα παρουσίαζε, το φθινόπωρο, το iPhone 12, το πρώτο της μοντέλο με τεχνολογία 5G. Όπως όμως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο ιαπωνικές πηγές του Nikkei, η εταιρεία από την Καλιφόρνια συζητά την καθυστέρηση της πολυαναμενόμενης παρουσίασης που εδώ και χρόνια γινόταν πάντα την ίδια εποχή. Αυτό μπορεί να συμβεί και με συσκευές της Samsung και άλλων ανταγωνιστών που κατασκευάσουν κινητά με λογισμικό Android, αφού η παραγωγή τους γίνεται μετ' εμποδίων.

«Περίπου το 70% των κινητών κατασκευάζονται στην Κίνα και εφόσον η πανδημία χτύπησε τη χώρα, υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με την προμήθεια των υφιστάμενων συσκευών», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Llamasoft που αναλύει την αλυσίδα εφοδιασμού, Razat Gaurav.

Πολλοί κατασκευαστές βασίζονται σε εξαρτήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα και στην Νότια Κορέα, δύο κράτη που έχουν χτυπηθεί - όπως και 178 ακόμη - από την πανδημία. Η πόλη του Daegu, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα στη Ν. Κορέα, είναι μόλις 20 λεπτά από την περιοχή που συναρμολογούνται πολλά από αυτά τα υψηλής τεχνολογίας εξαρτήματα. 

Εξάλλου εκτός από την παραγωγή και η ζήτηση έχει πέσει δραματικά, σε μία περίοδο που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μένουν χωρίς δουλειά και εγγυημένο εισόδημα. Οι μεταφορές νέων παρτίδων στην Κίνα έπεσαν κατά 40% στο πρώτο τρίμηνο, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Η IDC εκτιμά πως, μόνο στην Κίνα, περίπου 33 εκατομμύρια καταναλωτές θα κάνουν λιγότερες αγορές τηλεφώνων. «Σημαντική πτώση είναι πιθανό να δούμε και στην δυτική Ευρώπη, όπως και στις ΗΠΑ», λέει ο Gaurav.

Ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποτελείται από κομμάτια που κατασκευάζονται ακόμα και σε 40 διαφορετικές χώρες. Η διαδικασία για αυτά τα προϊόντα είναι περίπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί με ποικίλους τρόπους. «Η σχεδιαστική δουλειά δεν απαιτεί ιδιαίτερη κοινωνική επαφή και δεν χρειάζεται να είσαι σε φυσική εγγύτητα με άλλους ανθρώπους», εξηγεί ο αναλυτής της Forrester, Frank Gillett. Όμως άλλα στάδια της έρευνας και της ανάπτυξης απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό που δεν έχει κανείς στο σπίτι του. 

Για τα φετινά μοντέλα, η περισσότερη δουλειά έχει γίνει ήδη από πέρυσι και δεν είναι τυχαίο ότι το νέο iPad Pro, για παράδειγμα, παρουσιάστηκε ηλεκτρονικά από την Apple, παρά την πανδημία, αφού το προϊόν είχε ολοκληρωθεί και βρισκόταν ήδη στο στάδιο της παραγωγής. Όμως η καραντίνα θα μπορούσε να βάλει στον «πάγο» αυτό το κρίσιμο βήμα για την επόμενη γενιά «έξυπνων συσκευών» του 2021. 

Εκτός από τις δοκιμές, προβλήματα θα παρουσιαστούν και στις μεταφορές, με αρκετούς αερομεταφορείς να αναστέλλουν μαζικά και εμπορικές πτήσεις. Αν τα εξαρτήματα δεν θα φτάσουν στην ώρα τους στα εργοστάσια συναρμολόγησης θα καθυστερήσουν να ανέβουν και στα ράφια των καταστημάτων που σε πολλές χώρες παραμένουν κλειστά, με τις αλυσίδες να περιορίζονται στις ηλεκτρονικές πωλήσεις. 

Οι συνέπειες έχουν μόλις αρχίσει να κλυδωνίζουν την βιομηχανία, ενώ όλοι περιμένουν το «μεγάλο κύμα». Ο Gillett εκτιμά πως αντί για ματαίωση των παρουσιάσεων, μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η Samsung ενδέχεται απλώς να κρατήσουν για μεταγενέστερα μοντέλα κάποια νέα χαρακτηριστικά. 

Παρά τις μαζικές απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας πάντως, η Forrester δεν βλέπει πρόθυμες τις εταιρείες να ρίχνουν τις τιμές των επόμενων μοντέλων. Αντίθετα θεωρεί πιθανή την σημαντική έκπτωση σε προηγούμενα μοντέλα ή το λανσάρισμα πιο φτηνών εκδόσεων παράλληλα με τις ακριβές «ναυαρχίδες» τους. 

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια