Η Google άλλαξε τον αλγόριθμο για τον όρο «λεσβία» ώστε να εμφανίζει αποτελέσματα με πληροφορίες αντί για πορνογραφικό περιεχόμενο.

 

Προηγουμένως τα πρώτα αποτελέσματα στην αναζήτηση του συγκεκριμένου όρου στη Google εμφάνιζαν βίντεο και φωτογραφίες γυναικών πορνογραφικού χαρακτήρα. Αυτή η περιττή σεξουλικοποίηση των λεσβιών έχει αναφερθεί ως ένας από τους λόγους πίσω από την ομοφοβική κακοποίηση, που αντιμετωπίζουν πολλές λεσβίες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίθεσης σε ένα ζευγάρι σε λεωφορείο του Λονδίνου.

 

Ο αλγόριθμος της μηχανής αναζήτησης έχει πλέον αλλάξει, χάρη σε μια καμπάνια, που ξεκίνησε από την Γαλλία και τον λογαριασμό στο Twitter της @SEO_lesbienne αλλά και το γαλλικό ειδησεογραφικό σάιτ Numerama, που σημείωσαν πως μόνο η λέξη «λεσβία» («lesbienne» στα γαλλικά) συνδέεται με σελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, ενώ η αναζήτηση για «gay» ή «trans» εμφανίζει σελίδες από την Wikipedia, ενημερωτικά άρθρα και εξειδικευμένα blogs.

 

 

Το Numerana άρχισε να ερευνά το ζήτημα, όταν διαπίστωσε πορνογραφικά αποτελέσματα να εμφανίζονται κάτω από το ειδικό banner της Google για το Pride, στη μνήμη των ταραχών του Stonewall. Λίγες ημέρες αργότερα το banner σταμάτησε να εμφανίζεται σε αναζητήσεις για θέματα σχετικά με λεσβίες και η Google φέρεται να είπε πως δεν σκοπεύει να δώσει εξηγήσεις για την εξαφάνισή του.

 

 

 

Όταν ερωτήθηκε αργότερα, ο αντιπρόεδρος της Google Pandu Nayak, για την ποιότητα των μηχανών αναζήτησης, δήλωσε: «Θεωρώ ότι αυτά τα αποτελέσματα αναζήτησης είναι τρομερά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν προβλήματα όπως αυτό, σε πολλές γλώσσες και διαφορετικές έρευνες. Έχουμε αναπτύξει αλγόριθμους για να βελτιώσουμε αυτές τις αναζητήσεις, τη μία μετά την άλλη».

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε παλαιότερα προβλήματα με τις αναζητήσεις των λέξεων «girl» και «teen» στη Google, που επίσης συνδέονταν με ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου, πριν αλλαχθεί ο αλγόριθμος. «Έχουμε λάβει μέτρα σε περιπτώσεις όπως αυτές, όπου υπάρχει λόγος η λέξη να εκλαμβάνεται με μη πορνογραφικό τρόπο», πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο πως τέτοιες αλλαγές «χρειάζονται χρόνο». 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση, η Google επιλήφθηκε του θέματος και από τις 19 Ιουλίου και έπειτα, τα κορυφαία αποτελέσματα στις αναζητήσεις του όρου «lesbienne» περιλαμβάνουν ειδησεογραφικά άρθρα και σχετικές σελίδες στην Wikipedia, κάτι που παρατήρησαν όχι μόνο οι Γάλλοι χρήστες αλλά και όσοι έγραφαν επίσης τον όρο «lesbian», ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην αναζήτηση του «λεσβία». 

 

 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από PinkNews

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr