World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια

0

ADVERTORIAL


Η αξία της τεχνολογίας στη σύγχρονη κοινωνία είναι μεγάλη - και αυτό γίνεται εμφανές κάθε φορά που η χρήση της αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, το πρόγραμμα World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα σημαντικό κύμα αλλαγής, αναδεικνύοντας την τεχνολογία, αλλά και το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας του World of Difference, λοιπόν, το Ίδρυμα Vodafone διεξήγαγε σε συνεργασία με το HIGGS - Higher Incubator Giving Growth & Sustainability, τον στρατηγικό συνεργάτη του για το πρόγραμμα, μια έρευνα με στόχο την αποτύπωση του θετικού αντικτύπου του προγράμματος στην ελληνική κοινωνία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την κοινωνική αξία που παράγει το World of Difference και επισφράγισαν την ουσιαστική πορεία του, μέσα στα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010, το πρόγραμμα μετράει περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, έχει προσφέρει απασχόληση σε 89 νέους (άξιο αναφοράς είναι ότι η αναλογία γυναικών-αντρών είναι 60-40%), ενώ παράλληλα έχει συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση του έργου 81 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε όλη τη χώρα και έχει έμμεσα ωφελήσει σχεδόν μισό εκατομμύριο συνανθρώπους μας.

 

Εμείς μιλήσαμε με την εκπρόσωπο του Ιδρύματος, Ρούλη Χριστοπούλου και τον co-founder και εκπρόσωπο του HIGGS, Σωτήρη Πετρόπουλο, σχετικά με την πορεία του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια, τον αντίκτυπό του στην κοινωνία, αλλά και την σημασία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε.

 

 

—Tο πρόγραμμα World of Difference έκλεισε φέτος τα δέκα του χρόνια, γεγονός που αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ιδρύματος Vodafone. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια σχετικά με όσα έχει καταφέρει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα;

 

Ρ.Χ.: Το πρόγραμμα World of Difference αποτελεί για εμάς και πιστεύω και για την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών ένα πρόγραμμα θεσμό. Ετησίως μέσω του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα σε νέους να εργαστούν στον τρίτο τομέα, ενώ παράλληλα Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί λαμβάνουν σημαντική στήριξη. Από το 2010 που ξεκίνησε και μέχρι σήμερα το World of Difference έχει προσφέρει απασχόληση σε 89 νέους, έχει συμβάλει στην ενίσχυση 81 Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών σε όλη τη χώρα, ενώ έχει ωφελήσει έμμεσα 434.000 συνανθρώπους μας, στοιχεία που καταδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπό του.


Μάλιστα, η προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, την εργασία και τον πολιτισμό, η κοινωνική ένταξη των προσφύγων, των ανέργων και των αποφυλακισμένων ατόμων, το δικαίωμα συμμετοχής στον αθλητισμό για τα ΑμεΑ, η εξοικείωση με την αναπηρία, η υποστήριξη δικαιωμάτων της LGBT+ κοινότητας, η διαχείριση αδέσποτων ζώων, η ανατροπή της υπογεννητικότητας και η προστασία του πλανήτη, είναι μερικοί μόνο από τους στόχους που έθεσαν φιλόδοξοι νέοι, μέσω του προγράμματος στη δεκαετή πορεία του.

.

.

.

.

Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ιδρύματος Vodafone

.

.

.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρω πως το πρόγραμμα έχει λάβει της αναγνώρισης του τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος είχε προσκαλέσει το Ίδρυμα Vodafone και τους νικητές του 2018 σε μια δια ζώσης γνωριμία, επισημαίνοντας πως τέτοια προγράμματα είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς δημιουργούν ίσες ευκαιρίες για όλους, μέσα από την τεχνολογία, καλλιεργώντας την πεμπτουσία της πραγματικής ισότητας. Ενώ, φέτος τόσο οι νικητές όσο και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Vodafone προσκλήθηκαν να συνομιλήσουν για τη συμβολή του προγράμματος World of Difference στην Κοινωνία των Πολιτών με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας, κ. Γεώργιο Σταμάτη.


Σημαντικές στιγμές για εμάς αποτελούν και οι διακρίσεις που έχουμε λάβει από αξιόπιστους θεσμούς εταιρικής υπευθυνότητας, που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της προσφοράς και προωθούν προγράμματα και συνέργειες για το κοινό καλό. Προσωπικά ξεχωρίζω τις διακρίσεις που έχουμε λάβει από κοινού με νικητές μας, όπως τη διπλά βραβευμένη mobile εφαρμογή PROSVASIS ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, που ανέπτυξε η Έφη Δασκαλοπούλου μέσω της εργασίας της στον ΜΚΟ InterMediaKT, το 2018. Η εφαρμογή είναι δωρεάν και έχει ως στόχο μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, καθώς προωθεί την χαρτογράφηση και καταγραφή προσβάσιμων διαδρομών για άτομα με κινητική αναπηρία.

.

.

«Οι ίδιοι οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναγνώρισαν και τον αντίκτυπο που είχε σε ατομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, 84% των νικητών θεωρούν ότι το πρόγραμμα τούς βοήθησε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να ενισχύσουν το βιογραφικό, το 88% αναγνωρίζει ότι ανέπτυξε σημαντικές δεξιότητες και το 92% ότι βελτίωσε τις δεξιότητές του σε θέματα υλοποίησης και παρακολούθησης έργων.»

.

.

—Φέτος, στο πλαίσιο του World of Difference, πραγματοποιήσατε μία μεγάλη έρευνα με το HIGGS, τον στρατηγικό σας συνεργάτη για το πρόγραμμα. Πώς θα περιγράφατε τη μεταξύ σας σας συνεργασία και τι αποτέλεσε αφορμή για την έρευνα αυτήν;

 

Το 2020, με την ευκαιρία των δέκα χρόνων υλοποίησης του προγράμματος, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μίας μελέτης μέτρησης και αποτύπωσης του κοινωνικού αντικτύπου του World of Difference, ώστε να έχουμε απτά αποτελέσματα αυτού που εμείς ήδη γνωρίζαμε βάσει εμπειρίας. Και τα ευρήματα της έρευνας μας δικαίωσαν και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που το World of Difference πραγματικά έχει κάνει τη διαφορά για το συντριπτικό ποσοστό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Επιλέξαμε να συνεργαστούμε με το HIGGS, όχι μόνο διότι είναι ο στρατηγικός μας συνεργάτης για το πρόγραμμα αλλά και γιατί αποτελεί το 1ο Incubator και Accelerator για ΜΚΟ στην Ελλάδα, με σπουδαία συμβολή στην Κοινωνία των Πολιτών. H συνεργασία μας με το HIGGS έχει δώσει στο πρόγραμμα ουσιαστική προστιθέμενη αξία και είναι μια σχέση που βοηθάει στην εξέλιξη και ενίσχυση τόσο των οργανισμών, όσο και του ίδιου του προγράμματος. Είναι μια συνεργασία για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και θεωρούμε ότι οι δέκα νικητές κάθε χρόνο είναι πολύ τυχεροί που έχουν στο πλευρό τους την ομάδα του HIGGS, που αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες και έμπειρους επαγγελματίες, να τους εκπαιδεύει και να τους καθοδηγεί.

.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

.

.

—Μέσα από την έρευνα, προκύπτουν στοιχεία που αφορούν την επαγγελματική υποστήριξη όχι μόνο σε νέους, αλλά και σε δεκάδες ΜΚΟ της χώρας μας. Πώς «μεταφράζονται» τα στοιχεία αυτά για εσάς;

Πράγματι, τα ευρήματα της έρευνας μας έδωσαν σπουδαία στοιχεία τόσο για τους νέους, όσο και για τους οργανισμούς που έχουν λάβει μέρος στην έρευνα. Προσωπικά θεωρώ σημαντικά και θα ήθελα να μοιραστώ τα ακόλουθα στοιχεία, ενώ για όποιον θέλει να δει το σύνολο των αποτελεσμάτων μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Vodafone εδώ.

Αν και το 45% των νέων ήταν άνεργοι πριν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, το 85% των νικητών συνεχίζουν να εργάζονται. Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δεδομένου ότι στην Ελλάδα καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά στον ευρωπαϊκό Νότο νέων, των αποκαλούμενων ως ΕΑΕΚ, που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Σύμφωνα με την Eurostat, το 2019, το 25,1% των νέων ηλικίας 20-34 ετών στην Ελλάδα ήταν ΕΑΕΚ δηλαδή «Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης».

Οι ίδιοι οι νέοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναγνώρισαν και τον αντίκτυπο που είχε σε ατομικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, 84% των νικητών θεωρούν ότι το πρόγραμμα τούς βοήθησε να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και να ενισχύσουν το βιογραφικό, το 88% αναγνωρίζει ότι ανέπτυξε σημαντικές δεξιότητες και το 92% ότι βελτίωσε τις δεξιότητές του σε θέματα υλοποίησης και παρακολούθησης έργων.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

.

.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ σε ποσοστό 41% δήλωσαν ότι μέσω του προγράμματος ενισχύθηκε η αναγνωρισιμότητα του Οργανισμού και κατάφεραν να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες. Ενώ το σημαντικό και για εμάς ως Ίδρυμα Vodafone είναι ότι το World of Difference προσέφερε στο 85% των ΜΚΟ τη δυνατότητα να εφαρμόσουν ένα πιλοτικό project το οποίο συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του προγράμματος, στοιχείο που καταδεικνύει τη βιωσιμότητα των έργων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του World of Difference.


Μέσω της μελέτης καταφέραμε να αποτυπώσουμε με νούμερα και ειδικότερα χρηματοοικονομικούς όρους και την κοινωνική αξία του προγράμματος, μέσω της μεθοδολογίας SROI (Social Return on Investment), όπου λαμβάνονται υπόψη οι εμπειρίες των άμεσα εμπλεκόμενων στη δράση. Προέκυψε λοιπόν ότι για κάθε €1 επένδυσης στο World of Difference παράγεται κοινωνική αξία τουλάχιστον €3,1. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα τριπλασιάζει το παραγόμενο όφελος για την κοινωνία σε σχέση με την αρχική επένδυση υλοποίησής του μας δίνει νέα ώθηση για το μέλλον, με σύμμαχο την τεχνολογία.

.

.

—Ο ρόλος της τεχνολογίας στο πρόγραμμα World of Difference έχει υπάρξει μεγάλος και καθοριστικός. Πώς πιστεύετε πως ο τομέας αυτός πρόκειται να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, σε σχέση με τις κοινωνικές μας ανάγκες;

Από το 2018 που η τεχνολογία έχει τεθεί στο επίκεντρο του προγράμματος γίνεται πλέον ευρέως αντιληπτή η δυναμική της και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Μέσω της τεχνολογίας, η δράση των νέων και κατ' επέκταση των ΜΚΟ αποκτά πολλαπλάσιες δυνατότητες, ενώ συχνά η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο προσβασιμότητας και άρσης των αποκλεισμών. Μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας οι οργανισμοί οδηγούνται στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, στην αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και στην ενίσχυση του αντίκτυπου του έργου τους, αξιοποιώντας τεχνολογικά εργαλεία, όπως apps και πλατφόρμες.

Τα οφέλη της τεχνολογίας αναδείχτηκαν και στην έρευνα κοινωνικού αντικτύπου του προγράμματος με το 93% των συμμετεχόντων να αναγνωρίζουν ότι οι νέες τεχνολογίες και η συλλογική δράση μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση μίας πληθώρας ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, με δεδομένη την κατάσταση της πανδημίας που κάθε είδους εργασία έγινε από απόσταση, είναι εμφανής η σημασία της τεχνολογίας στην υλοποίηση project που διαφορετικά δε θα είχαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

.

.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω την περίπτωση του Νίκου Βανδώρου που λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχε πάρει το εισιτήριο και ξεκινούσε να εργάζεται στον ΜΚΟ People Behind για την ανάπτυξη μιας online πλατφόρμας, του e-Πανεπιστημίου τρίτης ηλικίας με σκοπό την ενδυνάμωση και ενεργό γήρανση ατόμων άνω των 65 ετών. Καθώς λοιπόν στη φάση της πανδημίας η 3η ηλικία απομονώθηκε ακόμα περισσότερο, η πλατφόρμα αυτή αποδείχτηκε πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ, καθώς δίνει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 65 ετών να συμμετέχουν από την οθόνη του σπιτιού τους σε μαθήματα ψηφιακής ενδυνάμωσης, ιστορίας της τέχνης, ευρωπαϊκής ιστορίας αλλά και σωματικής άσκησης! Μια ακόμη περίπτωση που ξεχώρισε μέσα στην πανδημία είναι αυτή του Βασίλη Ραφαήλ που εργάστηκε στο Κέντρο Νέων Connect your City, μια πρωτοβουλία της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη του Connect your City app, μιας δωρεάν mobile εφαρμογής για νέους, που μέσω αληθινών αποστολών (challenges), γίνονται ενεργοί πολίτες. Δεδομένης της κατάστασης, η εφαρμογή αξιοποιήθηκε, ώστε να συνδράμει και στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, με τους χρήστες να καλούνται πλέον, εκτός από τα challenges, να συμμετάσχουν και σε εθελοντικές δράσεις για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, με βασικά είδη και φάρμακα.

.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter

.

.

—Ποιο είναι το όραμά σας για το World of Difference;

Nα μεγαλώνει και κάθε χρόνο να κάνει τη διαφορά στη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας και της κοινωνίας γενικότερα. Είναι για εμάς τεράστια χαρά να δίνουμε την ώθηση σε πραγματικά ξεχωριστούς νέους ανθρώπους να εργαστούν για να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, την κοινωνία μας ισότιμη και πρόσβαση σε όλους. Ευελπιστούμε, λοιπόν, πως αυτή η «οικογένεια» που έχουμε δημιουργήσει εδώ και 10 χρόνια θα συνεχίσει να μεγαλώνει και, μέσω του προγράμματος, θα εξελίσσονται οι συμμετέχοντες νέοι και οι οργανισμοί και με όχημά τους την τεχνολογία, θα δημιουργούν λύσεις για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου
Σωτήρης Πετρόπουλος, Co-founder HIGGS

.

.

 

—Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια σχετικά με την έρευνα που διεξήχθη με αφορμή τα δέκα χρόνια του προγράμματος World of Difference, τα στοιχεία που προέκυψαν και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων σε αυτήν;


Σ.Π.: Ήμασταν από την αρχή των συζητήσεων ενθουσιασμένοι, καθώς η αποτύπωση της επίδρασης ενός προγράμματος σε ένα πεδίο σε κάνει να κατανοήσεις το μέγεθος του αντικτύπου του, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη δυναμική. Παράλληλα, το γεγονός ότι μπορούσε κανείς να λάβει στοιχεία σε βάθος δεκαετίας αποτελούσε εξαιρετικό στοιχείο για μία εις βάθος καταγραφή των πολύπλευρων αποτελεσμάτων του προγράμματος.


Η μελέτη Μέτρησης του Κοινωνικού Αντικτύπου (ΜΚΑ) του World of Difference πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2020 και αποτυπώνει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, καθώς και την αποτίμηση του προγράμματος με τη μεθοδολογία SROI.


Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, αναλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη μελέτη ήταν εξαρχής ενθαρρυντικά, καθώς η ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν πολύ ικανοποιητική. Βάσει και της εμπειρίας μας μέχρι τώρα στην υλοποίηση αντίστοιχων ερευνών, η συμμετοχή του κοινού ήταν αξιοσημείωτη (έφτασε στο 72% σε έναν πληθυσμό που το πρόγραμμα άγγιξε ακόμα και 10 χρόνια πριν!) και υπήρξε μεγάλη προθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ο ενθουσιασμός και η ωραία εμπειρία που αποκόμισαν τα εμπλεκόμενα μέρη από τη συνεργασία ήταν διάχυτη και εμφανής.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο:: Θάλεια Γαλανοπούλου

.

.

«Οι νέοι βιώνουν, μέσω του προγράμματος, την εμπειρία του να αλλάζεις τη ζωή των ωφελούμενων και αυτό είναι κάτι μοναδικό και ανεκτίμητο για εκείνους, τους γεμίζει με αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερος.»

.

.

—Πώς φαίνεται ότι επωφελήθηκαν οι νέοι, αλλά και οι ΜΚΟ που συμμετείχαν στο πρόγραμμα;


Το πρόγραμμα World of Difference είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην Ελλάδα λόγω των πολλαπλών ωφελειών του για τους συμμετέχοντες νέους. Οι νέοι βρίσκουν μια θέση εργασίας, ειδικά τα τελευταία έτη που υπάρχουν αρκετές δυσκολίες (οικονομική κρίση, πανδημία κλπ.), και μάλιστα με ιδιαιτέρως ικανοποιητικές αμοιβές. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην κατανόηση και εξοικείωση των συμμετεχόντων με την ευρύτερη Κοινωνία των Πολιτών και δίνει την αισιοδοξία και την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα κάποιος να αμείβεται και να βιοπορίζεται, κάνοντας αυτό που αγαπάει πραγματικά. Οι νέοι βιώνουν, μέσω του προγράμματος, την εμπειρία του να αλλάζεις τη ζωή των ωφελούμενων και αυτό είναι κάτι μοναδικό και ανεκτίμητο για εκείνους, τους γεμίζει με αισιοδοξία ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερος. Νιώθουν ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και συμβάλλουν ουσιαστικά -ο καθένας με τον δικό του τρόπο- στο πρόγραμμα και έτσι ενισχύουν το αίσθημα προσφοράς τους προς την κοινωνία. Η σημαντική προστιθέμενη αξία του World of Difference είναι ότι σέβεται και αποδέχεται με πράξεις, και όχι μόνο με λόγια και δηλώσεις, το diversity των συμμετεχόντων.


Από την άλλη, οι οργανώσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αφενός το καθαρά οικονομικό όφελος της κάλυψης της δαπάνης της μισθοδοσίας ενός ατόμου και αφετέρου ενισχύουν το έργο τους, με τη συμβολή της εργασίας του νέου και της χρήσης της τεχνολογίας σε αυτό. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν έναν εργαζόμενο και πολλές φορές να τον κρατήσουν και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ ταυτίζουν το όνομά τους με αυτό της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας του Ιδρύματος Vodafone και προβάλλουν σε σημαντικό βαθμό το έργο τους μέσω των δράσεων επικοινωνίας που προσφέρει το πρόγραμμα World of Difference.

.

.

.

World of Difference: Η ουσιαστική πορεία και κοινωνική αξία του προγράμματος τα τελευταία δέκα χρόνια Facebook Twitter
Φώτο: Θάλεια Γαλανοπούλου

.

.

.

—Η συνεργασία σας με το Ίδρυμα Vodafone και το World of Difference συνέβαλλε στο να «ανοίξει» ένας νέος δρόμος σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά ζητήματα και τον ρόλο της τεχνολογίας σε αυτά. Μπορείτε να μας πείτε μερικά λόγια για τη συνεργασία αυτή; Υπάρχουν στιγμές που έχετε ξεχωρίσει;

Η αλήθεια είναι ότι η Κοινωνία Πολιτών επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο και χρειάζεται υποστήριξη, για να το κάνει ακόμα πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό και αυτό είναι κάτι που και εμείς στο HIGGS επιδιώκουμε. Η τεχνολογία αποτελεί ένα μέσο, προκειμένου πολλές λειτουργίες των οργανώσεων να αναβαθμιστούν και να επιταχυνθούν – άλλωστε η τρέχουσα περίοδος το απέδειξε περίτρανα. Η συμβολή του προγράμματος World of Difference είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς καλύπτει μια υπαρκτή και επιτακτική ανάγκη των οργανώσεων και χρηματοδοτεί μια κατηγορία δαπάνης, που οι περισσότεροι χρηματοδότες είναι απρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν.


Η γνωριμία μας με το Ίδρυμα Vodafone είχε γίνει πριν από αρκετά χρόνια, αλλά εδραιώθηκε πέρυσι με την ανάθεση στο HIGGS της εκπαίδευσης των νικητών του προγράμματος για το πώς θα παρακολουθούν και θα υλοποιούν τα project τους. Ο σκοπός είναι να αποκτήσει το πρόγραμμα μια επιπλέον προστιθέμενη αξία για τους νέους που συμμετέχουν, καθώς εκπαιδεύονται σε θέματα διαχείρισης και παρακολούθησης έργων, μια δεξιότητα που θα τους βοηθήσει να υλοποιήσουν τα έργα τους στο πλαίσιο του προγράμματος και που θα ενισχύσει γενικότερα και το επαγγελματικό τους προφίλ.

.

.

.

|article_full|

.

.

Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε και εν μέρει ταυτιζόμαστε με ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που ενισχύει με αυτόν τον τρόπο τις οργανώσεις της Κοινωνίας Πολιτών, είμαστε ενθουσιασμένοι που γνωρίζουμε και παρακολουθούμε από κοντά τόσο αυτούς τους εκπληκτικούς νέους γεμάτους με όρεξη για προσφορά και καινοτόμες ιδέες, όσο και τα έργα τους να γίνονται πραγματικότητα και να βοηθούν σε πραγματικές ανάγκες τις οργανώσεις. Η σχέση μας με το πρόγραμμα και τις εκπροσώπους του Ιδρύματος Vodafone είναι πλέον «οικογενειακή» και είναι τεράστια χαρά για εμάς να υποστηρίζουμε το έργο τους, αλλά και εμείς από πλευράς μας να έχουμε έναν στρατηγικό συνεργάτη που στέκεται δίπλα μας σε όλες μας τις στιγμές και στην πορεία μας στον χώρο της Κοινωνίας Πολιτών.


Τώρα, αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία στιγμή, αυτή θα ήταν η συνάντηση έναρξης του προγράμματος (η συνάντηση γνωριμίας των συμμετεχόντων) στους τελευταίους τρεις κύκλους, όπου είχαμε τη χαρά να δώσουμε το "παρών". Είναι η στιγμή όπου ένας-ένας από τους συμμετέχοντες νέους και τις οργανώσεις αναφέρουν το ποιοι είναι και τι θα πραγματοποιήσουν στο πλαίσιο του World of Difference. 10 πανέμορφες ιστορίες κάθε χρόνο, δοσμένες από ζεστές φωνές και μάτια γεμάτα ενθουσιασμό, και μια πηγαία ενέργεια για δράση που θα αλλάξει, έστω και λίγο, τον κόσμο! Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που φτιάξαμε το HIGGS, η ύπαρξη τόσων πολλών που θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του κοινού καλού. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι κάθε φορά εκείνη η στιγμή μάς γύριζε στον αξιακό μας πυρήνα και πλέον μας τροφοδοτεί με ακόμα περισσότερη όρεξη να στηρίξουμε όλους αυτούς του καταπληκτικούς νέους και οργανώσεις.

.

.

—Πώς φαντάζεστε το μέλλον του προγράμματος;


Το μέλλον του προγράμματος το φαντάζομαι ακόμα μεγαλύτερο και σημαντικότερο. Μακάρι να μπορέσει να υποστηριχθεί μεγαλύτερος αριθμός νέων και οργανώσεων από το πρόγραμμα, και συνεπώς να αυξηθεί και ο αντίκτυπος του έργου τους. Εύχομαι να τα εκατοστήσει το World of Difference και να συνεχίσει να στηρίζει τις επόμενες γενιές των νέων και των οργανώσεων!

Τech & Science
0

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ