LIVE!

Η NASA καταγράφει τους πρώτους ήχους από πρόσκρουση μετεωριτών στον Άρη

Η Nasa καταγράφει τους πρώτους ήχους από πρόσκρουση μετεωριτών στον Άρη Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Το InSight της NASA κατέγραψε τα πρώτα σεισμικά και ακουστικά κύματα που δημιουργούνται από πρόσκρουση μετεωριτών στον Άρη.

Σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στο περιοδικό Nature Geoscience, μία διεθνής ομάδα ερευνητών παραθέτει λεπτομερή ευρήματα, που είναι τα πρώτα στην εξωγήινη πλανητική επιστήμη και αντιπροσωπεύουν μια σπάνια παρατήρηση ακόμη και για τη Γη, όπου έχουν καταγραφεί προσκρούσεις μετεωριτών στον Άρη. 

Ενώ τα σεισμικά και ακουστικά κύματα από μετεωρίτες που εκρήγνυνται στην ατμόσφαιρα της Γης έχουν παρατηρηθεί πολλές φορές, οι ερευνητές γράφουν, ότι «μια πρόσκρουση υπερταχύτητας με το έδαφος έχει καταγραφεί μόνο μία φορά»

Τα νέα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αντιληφθούν καλύτερα την δημιουργία και την δομή της αρειανής επιφάνειας, καθώς και να δώσει μια πιο ενδοσκοπική αντίληψη στο πώς οι μετεωρίτες διαμορφώνουν απευθείας την επιφάνεια του Άρη.

«Οι προσκρούσεις μετεωριτών επηρεάζουν τις πλανητικές επιφάνειες και διαμορφώνουν την ατμόσφαιρά», γράφουν οι ερευνητές.

«Τα μηχανικά κύματα που δημιουργούνται από τις προσκρούσεις χρησιμοποιούνται για να συμπεράνουμε τη δομή της ατμόσφαιρας και το εσωτερικό του πλανήτη και να διερευνήσουμε τις τρέχουσες διαδικασίες πλανητικής πρόσκρουσης», προσθέτουν.

Το InSight της NASA, ακρωνύμιο για το Interior Exploration (using) Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport, έφτασε στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου του 2018. 

Το InSight φέρει όργανα σεισμολογίας και ανίχνευσης θερμότητας για να μελετήσει την εσωτερική δομή του Κόκκινου Πλανήτη, αντί να χαρτογραφήσει ή να αναλύσει την επιφάνειά του.

Τα προηγούμενα ευρήματα από την αποστολή του InSight έδωσαν στους επιστήμονες μια νέα κατανόηση της εσωτερικής δομής του Άρη ενώ η αποστολή κατέγραψε επίσης τον πιο ισχυρό σεισμό, που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλον πλανήτη.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε καταγραφές που έγιναν από το Insight το 2021, όταν τέσσερις διαφορετικοί πλανήτες εισήλθαν στην ατμόσφαιρα του Άρη με μεγάλη ταχύτητα πριν προσκρούσουν στο έδαφος. 

Τέτοιοι μετεωρίτες δημιουργούν κρουστικά κύματα στην ατμόσφαιρα που προσκρούουν στο έδαφος, δημιουργώντας με τη σειρά τους σεισμικά κύματα.

Αυτά στη συνέχει ακολουθούνται από επιπλέον κύματα μετά την τελική πρόσκρουση στο έδαφος. Μετρώντας τους χρόνους άφιξης των διαφορετικών σειρών κρουστικών κυμάτων από τους μετεωρίτες- που εκρήγνυνται πρώτα στον αέρα και υπολογίζοντας στη συνέχεια τις επιπτώσεις τους- οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόσταση και την πιθανή θέση τους. 

Στη συνέχεια μπόρεσαν να εντοπίσουν τους κρατήρες πρόσκρουσης τριών από τους τέσσερις μετεωρίτες, χρησιμοποιώντας εικόνες από το Mars Reconnaissance Orbiter, έναν δορυφόρο που τοποθετήθηκε στην τροχιά του Άρη για να μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη το 2006.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η σεισμολογία μπορεί να είναι και εργαλείο για τη μελέτη του εσωτερικού των πλανητών και για τη μελέτη των επιπτώσεων των μετεωριτών σε άλλους πλανήτες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Σημειώνουν ακόμα ότι τα σεισμικά κύματα από τέτοιες προσκρούσεις μπορούν επίσης να δώσουν σημαντικά στοιχεία, στους επιστήμονες, ώστε να μάθουν για τη δομή του εσωτερικού του Άρη σε βάθος.

Με πληροφορίες του Independent

Τech & Science
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM