Αρσενικές αράχνες τρέχουν να ξεφύγουν μετά το σεξ για να μη φαγωθούν από τις θηλυκές

Αρσενικές αράχνες τρέχουν να ξεφύγουν μετά το σεξ για να μη φαγωθούν από τις θηλυκές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Ο κανιβαλισμός είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο μετά το σεξ για ένα μικροσκοπικό είδος αράχνης, σύμφωνα με επιστήμονες. 

Οι λεγόμενες «philoponella prominens» είναι κοινωνικές αράχνες, που σημαίνει ότι ζουν σε ομάδες, αλλά αμέσως μετά το ζευγάρωμα, το αρσενικό αραχνοειδές πρέπει να πηδήξει γρήγορα μακριά για να αποφύγει να το φάει η θηλυκή σύντροφός του, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Οι μικροσκοπικές αυτές αράχνες ζουν σε μεγάλες κοινότητες και δημιουργούν από κοινού ιστούς, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω είδος εντοπίζεται κατά βάση στα δάση της κεντρικής Κίνας. 

Και άλλα είδη αράχνης, ασκούν σεξουαλικό κανιβαλισμό, αλλά αυτή είναι η πρώτη αναφορά ενός είδους αράχνης που χρησιμοποιεί εξαιρετικά γρήγορες ενέργειες για να γλιτώσει από τη σύντροφό του. 

Οι ερευνητές εξέτασαν 155 επιτυχημένα ζευγαρώματα σε εργαστηριακό περιβάλλον. Σε 152 από τα ζευγαρώματα, οι αρσενικές αράχνες μπόρεσαν να φύγουν σε ασφαλές σημείο, ενώ οι τρεις αρσενικές αράχνες που δεν τα κατάφεραν κατέληξαν τροφή για τη σεξουαλική τους σύντροφο. 

Χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας για να απαθανατίσουν τις ακαριαίες κινήσεις των αρσενικών, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι οι αρσενικές αράχνες πίεζαν με τα μπροστινά τους πόδια το θηλυκό.

Στη συνέχεια, πετάγονταν γρήγορα για να απελευθερωθούν από το ζευγάρωμα με μια ταχύτητα που έφτανε ακόμα και τα 88 εκατοστά το δευτερόλεπτο.

Όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν το ένα ή και τα δύο μπροστινά πόδια, οι αρσενικές αράχνες φλέρταραν τις πιθανές συντρόφους τους, αλλά δεν έκαναν προσπάθειες για να ζευγαρώσουν, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ