LIVE!

Απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο - Η Ευρώπη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα από Google και Facebook

Απόφαση ορόσημο για το διαδίκτυο - Η Ευρώπη απαιτεί πνευματικά δικαιώματα από Google και Facebook Facebook Twitter
2

«Ναι» στα πνευματικά δικαιώματα είπαν σήμερα οι ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πολύ ευαίσθητης μεταρρύθμισης που σχετίζεται με τους δημιουργούς περιεχομένου απέναντι από την Google, Facebook και άλλους ψηφιακούς κολοσσούς.

Η μεταρρύθμιση έγινε αντικείμενο μιας άνευ προηγουμένου διαμάχης ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν μια σειρά τροποποιήσεων στην αρχική οδηγία της οποίας τα πιο αμφιλεγόμενα μέρη είναι γνωστά ως άρθρο 13 και άρθρο 11.

Το άρθρο 13 θέτει το βάρος στους διαδικτυακούς γίγαντες να λάβουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν συμφωνίες με τους κατόχους δικαιωμάτων για τη χρήση του έργου τους.

Οι επικριτές λένε ότι θα απαιτούσε από όλες τις πλατφόρμες του διαδικτύου να φιλτράρουν το περιεχόμενό από χρήστες, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι θα αποτελούσε υπερβολικό περιορισμό στην ελευθερία του λόγου.

Το άρθρο 11 είναι επίσης αμφιλεγόμενο διότι υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πληρώνουν ειδησεογραφικές οργανώσεις προτού συνδεθούν με τις ιστορίες τους, κάτι που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως "φόρος link".

Το άρθρο 11 θα απαιτούσε από τις εταιρείες του διαδικτύου να πληρώνουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ για τη φιλοξενία του περιεχομένου τους στις πλατφόρμες τους.

Ενώ αυτό έχει γίνει ευπρόσδεκτο από ορισμένες εταιρείες ειδήσεων, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό θα αναγκάσει εταιρίες όπως το Facebook, το Google και το Twitter να πληρώσουν έναν ειδησεογραφικό οργανισμό για να παρουσιάσουν μόλις δύο λέξεις ή ένα λινκ.

Το άρθρο 11 αναφέρει ότι η δημοσίευση «ανεπαρκών τμημάτων μιας δημοσίευσης τύπου» δεν πρέπει να υπόκειται στον κανόνα, αλλά δεν δίνει σαφή ορισμό για το όριο. Τι θα θεωρείται ανεπαρκές αναρωτιούνται ήδη αρκετοί... Αν δεν έχει φωτογραφία, σύνδεσμό ή κείμενο;

Η έγκριση ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ' έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ' ένα οριστικό κείμενο.

Στόχος της νομοθεσίας είναι να υποχρεωθούν εταιρείες όπως οι Google, Facebook και άλλες να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Οι νόμοι είχαν αλλάξει από τον Ιούλιο, όταν ψηφίστηκε η πρώτη έκδοση της οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι επικριτές της μεταρρύθμισης λένε ότι παραμένουν προβληματικοί.

Πολλοί μουσικοί και δημιουργοί ισχυρίζονται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να αποζημιωθούν αρκετά οι καλλιτέχνες.

Αλλά οι αντίπαλοι φοβούνται ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να καταστρέψουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από το χρήστη, τα memes ακόμη και όλη την λειτουργία του ίντερνετ.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει τώρα να υπογράψουν τις αλλαγές του κανόνα, κάτι που θα γίνει τον Ιανουάριο, προτού μεμονωμένα οι χώρες καταρτίσουν τοπικούς νόμους για να τεθούν σε εφαρμογή. 

Τech & Science
2

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Να δεις που οι 39 που απείχαν είναι οι ίδιοι 39 που άκουσαν το καμάρι μας, τον λαοπρόβλητο Ηγέτη μας τον ενωτικό εψές.Που να βρείς κουράγιο να δηλώσεις παρόν σε Ολομέλεια ξανά!
Νομιζω κακη πρωτοβουλια, οπου ειχε εφαρμοστει στο παρελθον ειχε προκαλεσει πρακτικα τον αποκλεισμο των μεσων που ζητουσαν πληρωμη, πιστευω πως το ιδιο σε αρκετα μεγαλο βαθμο θα γινει και τωρα.Αραγε οι εκδοτες θα πρεπει να πληρωνουν κατι για να κανουν share οι αναγνωστες τους στα social media; Γιατι να ειναι μονο μιας κατευθυνσης αυτος ο δρομος;