Την κατανομή των δυνάμεων με αφορμή το ελληνικό ζήτημα, ανάμεσα σε χώρες του ευρώ, καταγράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα είχε επιφέρει μια ανισορροπία στην ως τότε ισορροπία δυνάμεων: όλοι εναντίον Ελλάδας. Όμως η επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία και ο φόβος μετάδοσης της κρίσης κάνουν χώρες όπως η Γαλλία να επαναπροσεγγίσουν το ζήτημα και να προσπαθούν να προσελκύσουν και άλλους στο όραμά τους.

Έτσι οι ισορροπίες διαμορφώνονται προς το παρόν ως εξής:


Σκληρή γραμμή


Η Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής αλλά και Σλοβακία και Σλοβενία. Εκτός της Γερμανίας όλες οι άλλες χώρες όμως είναι μικρές και δεν έχουν τη δύναμη να εμποδίσουν μια συμβιβαστική λύση.
Περισσότερο βάρος έχουν άλλες "εχθρικές" προς την Ελλάδα χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία με την τελευταια ειδικά να είναι εντελώς αντίθετη σε κάθε είδους ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Οι λιγότερο σκληρές


Έχουν έντονα αντιταχθεί στις προσπάθειες του Τσίπρα, όμως αναγκάζονται να συμβιβαστούν σε ορισμένα σημεία για να αποφευχθεί μια ελληνική έξοδος από τη ζώνη του ευρώ. Εδώ περιλαμβάνονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Κύπρος. Το διπλό ενδιαφέρον τους, τους οδηγεί να υιοθετήσουν αυστηρότερες ή πιο διαλλακτικές στάσεις, ανάλογα με την περίσταση.
Πολιτικά, η Ισπανία και η Πορτογαλία, επηρεάζονται από τις προσεχείς εκλογές αλλά το αποτέλεσμα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης για τις δικές τους οικονομίες (που έχουν επίσης βιώσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης) τους φοβίζει. Πιστεύουν πάντως ότι σήμερα η ζώνη του ευρώ είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη από ό, πριν από μερικά χρόνια για να αποτρέψει τις συνέπειες.
Η χώρα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή έκβαση του ελληνικού δράματος είναι η Κύπρος, που φοβάται ότι μια ελληνική θύελλα μπορεί να επηρεάσει το νησί της Μεσογείου.

Μέτρια γραμμή


Η Ιταλία φαίνεται, να είναι κοντά στην άποψη του Παρισιού, ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα, διότι αλλιώς θα υπάρξει υπονόμευση ολόκληρου του ευρωπαϊκού σχεδίου. Επίσης το Λουξεμβούργο που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο προσπαθεί να διατηρήσει μια ανοιχτή στάση στο διάλογο.

Συμβιβαστική γραμμή


Η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ανοιχτά σε αυτήν την ομάδα, αν και δεν έχει την ικανότητα να επηρεάσει άλλους που απειλούνται από την ελληνική κρίση (κυρίως την Κύπρο). Ωστόσο, έχει μια βασική θεσμική στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να μεσολαβήσει παρά την αποτυχία της στις μέχρι τώρα προσπάθειες.

 

Δείτε αναλυτικά όλε τις εξελίξεις ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr