Τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή της ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια, ζητά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου με επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Στην επιστολή του, ο υπουργός διαβεβαιώνει πως θα τηρηθεί απόλυτα η συνταγματική νομιμότητα και η κοινοβουλευτική τάξη κατά τη διαδικασία προεπιλογής για την επιλογή του επόμενου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

 Αναλυτικά η επιστολή Καλογήρου

«Αναφορικά με το θέμα της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας ο Υπουργός, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλης Καλογήρου απέστειλε επιστολή στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία επισημαίνει την απόλυτη τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και κοινοβουλευτικής τάξης κατά τη διενεργηθείσα διαδικασία προεπιλογής και απευθύνει πρόσκληση, η εκκρεμής διαδικασία επιλογής του επόμενου Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των τριών Αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας να ολοκληρωθεί μετά από συμφωνία με την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Λίγο νωρίτερα, πηγές του Προέδρου της Δημοκρατίας διέψευσαν τις πληροφορίες για οποιαδήποτε παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου αναφορικά με το σενάριο αλλαγών στην ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης. «Δεν υπήρξε καμία επαφή με κανέναν. Τα όσα διοχετεύθηκαν στον Τύπο δεν μας αφορούν», αναφέρουν κύκλοι της Προεδρίας διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο κ. Παυλόπουλος παρενέβη στο θέμα της επιλογής ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.

 

 

Νωρίτερα πληροφορίες ήθελαν τον κ. Παυλόπουλο να διαμηνύει στο Μαξίμου ότι δεν θα υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, παρά μόνο αν τα πρόσωπα που θα επιλέγονταν θα ήταν κοινής αποδοχής, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση. Οι ίδιες πληροφορίες μετέφεραν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα ότι δεν πρέπει να βρεθεί σε θεσμικά δύσκολη θέση η προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά οι κύκλοι του ΠτΔ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις σχετικές διαρροές.