Συνεχίζεται το ρήγμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ύστερα από ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ. Σήμερα ο Νίκος Φίλης ήταν αυτός που επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη ούτε από Έλληνα Σαλβίνι, ούτε από Έλληνα Όρμπαν».

 

Σε δήλωση του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Φίλης αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει προγραμματικές δηλώσεις ιδιαίτερα για το μείζον εθνικό θέμα τις οποίες οφείλει να σέβεται και να υπηρετεί ως κορυφαίος υπουργός. Δεν είναι υπουργός α λα καρτ. Με τις δηλώσεις του, τον υποτελή φιλοαμερικανισμό του και τις επινοήσεις για άξονες στο πλαίσιο ενός "ψυχρού" βαλκανικού πολέμου ,επιβαρύνει τη διεθνή θέση της χώρας και δοκιμάζει την κυβερνητική συνοχή. Είναι χίμαιρα και μάλιστα επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική για τον ίδιο να θέλει να το παίξει Έλληνας Σαλβίνι ή Όρμπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πάρει τα μέτρα του»

 

Ο κ. Φίλης επιτέθηκε στον υπουργό Άμυνας και στη σημερινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως δεν μπορεί το κόμμα να αγνοεί πως υπάρχει «θέμα Καμμένου» στην κυβέρνηση. «Είναι στοιχείο απολιτικοποίησης να μη συζητάμε αυτό το πρόβλημα μεταξύ μας σήμερα. Ορθώς συνεργαστήκαμε με τον Καμμένο, ήταν θετική και παραγωγική η συνεργασία για συγκυριακούς λόγους βεβαίως.

 

Σήμερα εξαντλεί αυτήν τη δυναμική της αυτή η συνεργασία. Ο Καμμένος θεωρεί ότι θα παίξει το παιχνίδι του Σαλβίνι στην Ελλάδα.

 

Θα απογοητευτεί. Είναι καρικατούρα. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας να μην υπάρξει παρεμπόδιση του έργου μας».

 

Στην ίδια εκδήλωση πυρά κατά της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ εξαπέλυσε και ο βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «όταν καταγγέλλουμε τη ΝΔ για εθνολαϊκισμό δεν γίνεται να μην βλέπουμε τον εθνικολαϊκισμό του γείτονα ή του συνεταίρου. Δεν μπορούμε να πάμε να εξαντλήσουμε τη λήξη της θητείας μας χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει με ποιον και γιατί. Γιατί με τον Πανό Καμμένο να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο δεν μπορούμε. Προτείνω η ΚΕ να πάρει ξεκάθαρες θέσεις».