Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια - Προκλητικά πανηγύρια για το χρέος

Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία με τα Σκόπια - Προκλητικά πανηγύρια για το χρέος Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

«Δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία στο Σκοπιανό, όποτε και αν έρθει στην Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.


Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι, είπε ότι η συμφωνία αυτή διατηρεί μέσω της εκχώρησης της εθνότητας και της γλώσσας, την ουσία του αλυτρωτισμού των γειτόνων. «Ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και την γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε», επισήμανε.


«Αυτή τη συμφωνία δεν τη διαπραγματεύτηκα, δεν συμφωνώ, δεν θα την ψηφίσω», τόνισε, ωστόσο παραδέχθηκε πως «αν έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά».


Απαντώντας στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών είπε ότι ανέτρεξε σε παλαιότερα κείμενα και κατέληξε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή την συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, είπε ότι γεννά ερωτήματα γιατί ήρθε τώρα η συμφωνία και γιατί συνέπεσε με τη συμφωνία για το χρέος. Άσκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ότι περιφρονεί τους πολίτες με χαρακτηρισμούς περί ακροδεξιάς και ότι διχάζει τον ελληνικό λαό.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα απάντησε ότι «εκλογές χρειάζονται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για την συμφωνία». Όσο για το τι είπε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «τα ίδια που λέω και στην Ελλάδα, ότι δεν συμφωνώ και δεν θα ψηφίσω την συμφωνία».


Για τον πρωθυπουργό είπε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας κυνικός πολιτικός που κάνει τακτικούς ελιγμούς για να παραμείνει στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι εκείνος θα ζητήσει την τρίτη του ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές, ενώ ο ίδιος την πρώτη.


Ακόμη, μίλησε για προκλητικά πανηγύρια τόσο στις Πρέσπες όσο και στο Ζάππειο.


Ειδικότερα, με αφορμή την εκδήλωση στο Ζάππειο για τη συμφωνία του Eurogroup, έκανε λόγο για «γιορτή της γραβάτας» και «για προκλητική φιέστα μιας κυβέρνησης που σφιχταγκαλιασμένη θα επιφέρει νέα μέτρα στους Έλληνες πολίτες και τα οποία αποκρύπτει». 


«Η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα δεν τελειώνουν», τόνισε.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «η απόφαση του Eurogroup επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι έχουμε 4ο μνημόνιο που συνεπάγεται προσθετά προνομοθετημένα μέτρα για τους πολίτες και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας».


«Το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν διότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα  ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι είχε προβλέψει η απόφαση του Eurogroup τo 2012 και θα δείτε ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.


«Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για ό,τι έκανες στις Πρέσπες και να φοράς τη γραβάτα που σού έδωσε ο κ. Ζάεφ και να την ξαναβγάζεις σε ένα σόου υποκρισίας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είπε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με επενδύσεις και δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2015».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο ωστόσο πρόσθεσε ότι «εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί... Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο».

 
Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM