Απεργία την Πρωτομαγιά

Η Lorde βρήκε έμπνευση στην Ανταρκτική: Συναρπαστική αλλά και απόκοσμη

Η Lorde βρήκε έμπνευση στην Ανταρκτική: Συναρπαστική αλλά και απόκοσμη Facebook Twitter
EPA
0

Η Ανταρκτική διαχρονικά συναρπάζει εξερευνητές αλλά και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους και η Lorde.

Η Έλα Μαρίγια Λάνι Γέλιτς Ο' Κόνορ, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Νεοζηλανδής τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, προστέθηκε στη λίστα των δημιουργών που εμπνέονται από την Ανταρκτική. Εκδίδει βιβλίο και κείμενα με φωτογραφίες από το ταξίδι της εκεί, ενώ ξεκίνησε και τη νέα της δουλειά, μετά το άλμπουμ Melodrama.

«Η Ανταρκτική πραγματικά ενήργησε ως μία υπέροχη λευκή παλέτα κάθαρσης, κάποιου είδους ουράνιου φουαγιέ από το οποίο έπρεπε να περάσω προκειμένου να ξεκινήσω να κάνω το επόμενο πράγμα», ανέφερε η Lorde.

Σε μήνυμα με τίτλο «Ένα εναλλακτικό βασίλειο», ανέφερε ότι η Ανταρκτική τη συνάρπαζε από τότε που ήταν σε ηλικία που μπορούσε να διαβάσει.

«Άρχισε να με ενδιαφέρει ξανά τα τελευταία χρόνια, καθώς ενισχυόταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίησή μου και άρχισαν να με απασχολούν ερωτήματα όπως πώς να αλλάξω το προσωπικό και επαγγελματικό αποτύπωμά μου στη Γη», ανέφερε ακόμη.

Η Lorde ταξίδεψε πέρυσι στην Ανταρκτική με τον οργανισμό Antarctica New Zealand και έγραψε για αυτή την εμπειρία της στο περιοδικό Metro. «Το να είσαι στην Ανταρκτική δεν είναι πάντα διασκεδαστικό», αναφέρει.

«Ειναι σαφές ότι δεν πρόκειται για κατάλληλο περιβάλλον για να κατοικήσουν άνθρωποι. Και μόνο η προσπάθεια που χρειάζεται για να μείνω ζωντανή για πέντε ημέρες, ενώ η ήπειρος κάνει ό,τι μπορεί για να με αποβάλει, είναι εξαντλητική», σημειώνει.

«Τα μάτια μου δεν προσαρμόζονται ποτέ στη λευκότητα ή στον μπερδεμένο αντικατοπτρισμό που "αναπαράγει" τα βουνά ξανά και ξανά στον ορίζοντα. Υπάρχει συχνά μια απόκοσμη έλλειψη ήχου, ούτε ψίθυρος αέρα. Είναι συναρπαστικό και πνευματικά έντονο, αλλά καθώς περνούν οι ημέρες, δυσκολεύομαι να αποδιώξω τη σκέψη ότι δεν θα έπρεπε πραγματικά να είμαι εδώ», περιγράφει.

Με πληροφορίες από BBC

Πολιτισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM