LIVE!

Μαντς Μίκελσεν: «Μια λέξη λάθος να πεις πλέον και είσαι νεκρός»

Μαντς Μίκελσεν: «Μια λέξη λάθος να πεις πλέον και είσαι νεκρός» Facebook Twitter
4

«Από τη στιγμή που "σφαγιάστηκε" ο Ματ Ντέιμον, το πιο πολιτικά ορθό άτομο στην ιστορία, καταλαβαίνετε πόσο ζόρικα είναι τα πράγματα», δήλωσε ο Δανός σταρ στη συνέντευξή του στον Guardian

Η συζήτηση έφτασε στις επιπτώσεις του ευρύτερου κινήματος #MeToo, με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον του Πέτερ Αάλμπαεκ, επικεφαλής των περιβόητων κινηματογραφικών στούντιο Zentropa στη Δανία, απ' όπου έχει περάσει και ο Μίκελσεν, ο οποίος σημείωσε ότι «σαφώς και η κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στο χώρο του σινεμά ήταν εξωφρενική και απαράδεκτη, και δόξα τω Θεώ επιτέλους βγήκε στην επιφάνεια».

Έσπευσε να προσθέσει πάντως ότι νιώθει «εξαιρετικά άβολα να μπλέξει δημόσια σ' αυτή τη συζήτηση». Φοβάται μήπως του ξεφύγει κάτι ανάρμοστο;

«Όχι μήπως μου ξεφύγει – απλά λέω ότι μια λέξη λάθος να πεις πλέον και είσαι νεκρός, τελειωμένος», είπε, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Ματ Ντέιμον, ο οποίος είχε τολμήσει να πει ότι οι κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να κρίνονται με βάση ένα ευρύ «φάσμα συμπεριφοράς»:

«Ο Ματ Ντέιμον είναι το πιο πολιτικό ορθά άτομο στην ιστορία. Είπε κάτι που μοιάζει με κοινή λογική και όμως "σφαγιάστηκε". Η συζήτηση αυτή έχει πάψει πλέον να είναι υγιής», δήλωσε, αποφεύγοντας να προσθέσει οτιδήποτε παραπάνω επί του θέματος.

 

Πολιτισμός
4

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM
Βρέθηκε εντυπωσιακό μωσαϊκό σε ερείπια στη Νίκαια της Βιθυνίας

Πολιτισμός / Βρέθηκε εντυπωσιακό ψηφιδωτό του 1ου αιώνα μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας

Η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η α' Οικουμενική Σύνοδος, αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό με μοτίβα γαλέρας και ελαφιού, το οποίο φέρεται να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ.
LIFO NEWSROOM
In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
To metoo εξελίσσεται στο πιο φασιστικό κίνημα της δεκαετίας. Απόλυτος δογματισμός και τυφλή πίστη, το κάνουν πλέον να μοιάζει περισσότερο με σέχτα.
Αυτό που συμβαίνει ουσιαστικά είναι ότι παλιότερα οι γυναίκες δεν είχαν καμία δύναμη, άρα δεν μπορούσαν να αντιδράσουν αν κάποιος τούς προσέβαλε. Καθώς σιγά σιγά οι γυναίκες αποκτούν δύναμη, μπορούν να κάνουν αυτό που οι άντρες έκαναν από πάντα: να απαντούν όταν κάποιος τούς ενοχλεί. Και πρέπει να μάθει ο συγκεκριμένος κύριος ότι αν αυτός μόλις τον τελευταίο ένα χρόνο φοβάται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα λόγια του προς τις γυναίκες, εμείς οι γυναίκες εδώ και χιλιάδες χρόνια φοβόμαστε και σκεφτόμαστε εκατό ώρες πριν πούμε κάτι σε έναν άντρα.
Το ένα λάθος δεν διορθώνει το άλλο. Το ότι φοβούνταν οι γυναίκες να αντιδράσουν σε μια προσβολή (ισχύει), δεν σημαίνει ότι όταν έχουν την δύναμη να το κάνουν, θα πρέπει να θεωρούν προσβολή τα πάντα και να σταυρώνεται όποιος "τολμήσει" να πει κάτι που φαίνεται λάθος (ή ερμηνεύεται εσκεμμένα ως λάθος)