Απεργία την Πρωτομαγιά

Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ

Ο Ρομάν Πολάνσκι απαιτεί να γίνει πάλι μέλος της ακαδημίας των Όσκαρ Facebook Twitter
0

Ο Ρομάν Πολάνσκι ζήτησε από δικαστήριο να αποκαταστήσει την ιδιότητα μέλους του στην οργάνωση που απονέμει τα Όσκαρ, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποπομπή του εξαιτίας κατηγοριών για σεξουαλικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τέσσερα άτομα έχουν αποβληθεί στην ιστορία της Ακαδημίας. Τελευταίος ήταν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν που διαγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά τις αποκαλύψεις ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά, βίαζε, και απειλούσε επί δεκαετίες πολλές γυναίκες.

Οι δικηγόροι του σκηνοθέτη ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες να αναγκάσει την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών να τον δεχθεί και πάλι ως μέλος της.

Τον περασμένο Μάιο, η Ακαδημία προχώρησε στη σπάνια κίνηση της απομάκρυνσης του Πολάνσκι, αλλά και του Μπιλ Κόσμπι, καθώς είχαν εμπλακεί σε σεξουαλικά σκάνδαλα.

Ο Πολάνσκι άσκησε έφεση κατά της απόφασης, και τον Ιανουάριο η Ακαδημία απέρριψε το αίτημά του.

Το νέο αίτημα του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, αναφέρει ότι η Ακαδημία «δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους δικούς της κανόνες, τις πολιτικές της και κανονισμούς τους, επειδή δεν έδωσε επαρκή ειδοποίηση για την αποπομπή του και δεν έδωσε στον δικηγόρο  του την ευκαιρία να παραθέσει την προσωπική τους θέση κατά τη διάρκεια της προσφυγής».

Η Ακαδημία απάντησε με μια σύντομη δήλωση, λέγοντας: «Οι διαδικασίες που ελήφθησαν για την αποπομπή του Πολάνσκι ήταν δίκαιες και εύλογες. Η Ακαδημία στηρίζει την απόφασή της όπως πρέπει».

Ο δικηγόρος του Πολάνσκι, δήλωσε ότι ο σκηνοθέτης είχε ξαφνιαστεί από την απομάκρυνσή του και είχε μάθει για αυτή μέσω δημοσιευμάτων των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ «Ο Πιανίστας» το 2003, παραμένει φυγάς αφότου παραδέχθηκε πως είχε σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977 και έφυγε από τις ΗΠΑ το επόμενο έτος. Ζει στην Ευρώπη από τότε.

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας για σχεδόν 50 χρόνια και οι ταινίες του έχουν συγκεντρώσει 28 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας για τους Κόσμπι και Πολάνσκι, οι δύο άνδρες διαγράφηκαν με βάση τους Κανόνες Δεοντολογίας της Ακαδημίας μετά από ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου της.

«Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ενθαρρύνει τα ηθικά πρότυπα που απαιτούν από τα μέλη να υποστηρίζουν τις αξίες της Ακαδημίας για το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» ανέφερε η απόφαση

Πολιτισμός
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM