Απεργία την Πρωτομαγιά

Πολάνσκι εναντίον #MeToo: Είναι μαζική υστερία και υποκρισία

Πολάνσκι εναντίον #MeToo: Είναι μαζική υστερία και υποκρισία Facebook Twitter
6

«Μαζική υστερία» και «υποκρισία» χαρακτήρισε το κίνημα #MeToo ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνέζικη έκδοση του περιοδικού Newsweek.

«Μου φαίνεται ότι πρόκειται για μαζική υστερία, του είδους που σημειώνονται στις κοινωνίες από καιρού εις καιρόν» είπε ο 84χρονος Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης.

Ο Πολάνσκι χαρακτήρισε έτσι το κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στον επαγγελματικό χώρο, πριν γίνει γνωστή η αποβολή του από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, στις 3 Μαΐου. Αφορμή για την απόφαση αυτή της Ακαδημίας ήταν η αποπλάνηση μιας 13χρονης από τον σκηνοθέτη το 1977.

Τα φαινόμενα αυτά «κάποιες φορές παίρνουν πολύ πιο δραματική τροπή, όπως στη Γαλλική Επανάσταση ή τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στη Γαλλία (σ.σ. τη σφαγή των Διαμαρτυρόμενων το 1572) και κάποιες φορές λιγότερο αιματηρή, όπως το 1968 στην Πολωνία (σ.σ. φοιτητική εξέγερση και αντισημιτική εκστρατεία) ή ο μακαρθισμός στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Πολάνσκι.

«Όλοι, ουσιαστικά υποκινούμενοι από τον φόβο, αναγκάζονται να ενταχθούν σ' αυτό το κίνημα. Όταν το βλέπω, μου θυμίζει τον θάνατο ενός Βορειοκορεάτη ηγέτη, για τον οποίο έκλαιγαν τρομερά όλοι και κάποιοι έκλαιγαν τόσο δυνατά που δεν μπορούσες να συγκρατήσεις τα γέλια σου», συνέχισε.

«Δηλαδή, πρόκειται απλά για υποκρισία;»ρωτάει ο δημοσιογράφος.«Κατά την άποψή μου είναι εντελώς υποκρισία», απαντά ο Πολάνσκι.

Όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθεί τις ταινίες που γυρίζονται στο Χόλιγουντ, ο σκηνοθέτης δεν μάσησε τα λόγια του. «Μερικές φορές, αλλά πρόκειται για σκουπίδια τόσο τερατώδη που μου είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσω μέχρι το τέλος» είπε, εκθειάζοντας τις ταινίες που γυρίζονται σήμερα στην Πολωνία οι οποίες όπως είπε του αρέσουν πολύ.

Πολιτισμός
6

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Πολιτισμός / Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στο ΚΠΙΣΝ

Η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει το τελευταίο και, κατά γενική παραδοχή, σπουδαιότερο διήγημά του Γεωργίου Βιζυηνού την Κυριακή στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
NEWSROOM
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ζούμε τρελές εποχές.Αριστεριστές με μεγαλοτραπεζίτες του σιτυ διαδηλώνουν μαζί εναντια στο brexit!Aναρχικοί θελουν να στείλουμε κόσμο (πραξηκοπηματίες) στα λευκά κελιά της Τουρκίας ενώ πριν λιγα χρόνια εκαναν μηχανοκινητες πορείες εναντιά τους!Φεμινίστριες διαδηλώνουν μαζί με μουσουλμάνες για την αυτοδιαθεση στη μαντίλας και υπερ της σαριας!Και ναι ο κατα τα άλλα βιαστής ανηλίκων έχει ψιλοδίκιο,ψιλό αλλα δίκιο.
Nego, εξαιρετικο τσουβαλιασμα, μπραβο. Κατα τα αλλα ναι. Γιατι να θελουν οι διαφοροι Πολανσκι να αλλαξει το οτιδηποτε στην κοινωνια, απο τη στιγμη που το τρεχον συστημα αξιων τους εχει στα ωπα ωπα; Ας φαω και γω τωρα τις αρνητικες μου με χαρα, επειδη υπονοησα (και εγω) οτι το #MeToo δεν ειναι υποκρισια.
Μα ακριβώς γιατι το τρέχον σύστημα αξιών και αυτοί που το "τρέχουν" ,τωρα το #MeToo και πρίν την ασυλία σε τυπους σαν τον Πολανσκι είναι το ιδιο συστημα οι ιδιοι άνθρωποι.
«Μου φαίνεται ότι πρόκειται για μαζική υστερία, του είδους που σημειώνονται στις κοινωνίες από καιρού εις καιρόν» Πηγή: www.lifo.grΤο από καιρού εις καιρόν φαντάζομαι το λέει γιατί ελπίζει να είναι κάτι παροδικό και μετά από λίγο καιρό οι γυναίκες να συνεχίσουμε να υφιστάμεθα την σεξουαλική παρενόχληση αδιαμαρτύρητα όπως τα παλιά, καλά χρόνια...Τεράστιο θράσος μετά τα όσα έχει κάνει...
Ας πάει στην Αμερική να ζητήσει εξηγήσεις τότε. Α, δεν μπορει, ξέχασα, είχε βιάσει ένα δεκατριάχρονο και έκτοτε είναι φυγάς. Γλίτωσε λοιπόν τις συνέπειες του νόμου και τώρα ζητά τα ρέστα. Τι καλός άνθρωπος!