ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Μέσα στα πανάκριβα σπίτια - κλουβιά του Χονγκ Κονγκ

2

Η αγορά ακινήτων του Χονγκ Κονγκ είναι από τις πλέον απλησίαστες του κόσμου. Κι αν νομίζετε ότι έχει να προσφέρει τις άνετες επαύλεις της Σίλικον Βάλεϊ ή τα ρομαντικά υπερπολυτελή διαμερίσματα του Πόρτο Φίνο, γελιέστε. 

Εδώ δίνεται μάχη για να εντοπίσει κανείς και μετά να πληρώσει ένα μικρό διαμέρισμα, κάτι που έχει εξαναγκάσει τους κατοίκους του να στριμώχνουν τις ζωές τους σε ολοένα και μικρότερα διαμερίσματα, με επιπτώσεις όχι μόνο στο πορτοφόλι, αλλά και στον ψυχισμό τους. 

Κι όταν δεν βρίσκει κανείς σπίτι, πώς ζει σ' αυτήν την πόλη; Νοικιάζει ένα διαμέρισμα - κλουβί (!). Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι ζουν σε κλουβιά, τα 10 τ.μ, που τους αντιστοιχούν, σε συνθήκες που ούτε σε Ευρώπη ούτε και σε Ασία θα ανεχόταν κανείς εργαζόμενος να υποστεί... 

Πρόκειται για ουρανοξύστες - πολυκατοικίες με διαχωριζόμενα διαμερίσματα, όπου εκατοντάδες οικογένειες μοιράζονται κοινόχρηστη κουζίνα και μπάνιο: για παράδειγμα μία κουζίνα και μία τουαλέτα αντιστοιχούν για κάθε 4-5 οικογένειες και αυτό, όπως αποκαλύπτει μία ένοικος, δημιουργεί διαρκείς προστριβές. 

Μέσα στα πανάκριβα σπίτια - κλουβιά του Χονγκ Κονγκ Facebook Twitter

Ας το πούμε απλά: πόσο μπορεί να στοιχίζει ένα διαμέρισμα 45 τ.μ τον μήνα;HK$17,992 (δολάρια Χονγκ Κονγκ), δηλαδή €1,993!

Γιατί, όμως και από τη στιγμή που πάνω από το 75% της γης του Χονγκ Κονγκ δεν έχει χτιστεί; Δεν φταίει αποκλειστικά ο υπερπληθυσμός γι' αυτή την κατάσταση αποκαλύπτουν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους της εκεί αγοράς ακινήτων. Αυτού του είδους η ταλαιπωρία των κατοίκων βολεύει τους αετονύχηδες της αγοράς.

Χαμηλή φορολογία, περιοχές φιλέτο, κανονικές δημοπρασίες για την απόκτηση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, στα οποία έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια, τη στιγμή που το παρθένο έδαφος του Χονγκ Κονγκ δεν μπορεί να οικοδομηθεί επειδή είναι βραχώδες και απομακρυσμένο.

Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη διάθεση του επίσημου κράτους να βρει λύση, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει και ενώ οι τιμές στην αγορά ακινήτων εκτινάσσονται, βολεύοντας τους πάντες. Εκτός από τους κατοίκους... 

Διεθνή
2

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ζήτησε συγγνώμη για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον σε επίσκεψη σε σχολείο

 Είναι η πρώτη φορά, μετά την ανακοίνωση του καρκίνου της συζύγου του, που ο διάδοχος του θρόνου μιλά για την απουσία της Κέιτ Μίντλετον από τα δημόσια καθήκοντα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Διεθνή / Κεντζί Ζιράκ: Ο Γάλλος τραγουδιστής προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον αφήσει η σύντροφός του

Ο νικητής του γαλλικού «The Voice 2014» βρέθηκε τραυματισμένος από σφαίρα την περασμένη Δευτέρα - Υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών προσποιήθηκε αυτοκτονία για να μην τον εγκαταλείψει η σύντροφός του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Διάβασα πρόσφατα σε ένα γαλλικό έντυπο ρεπορτάζ για τον πολύ κόσμο που προτιμάει να κοιμάται στα τραπέζια των φαστφούντ του Χονγκ Κονγκ που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο : η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν είναι άστεγοι, απλά το "σπίτι" τους (σαν αυτό που περιγράφει το άρθρο) είναι τόσο καταθλιπτικό ώστε προτιμούν να γείρουν το κεφάλι τους για να αναπαυθούν πάνω σε ένα τραπέζι του φαστφουντάδικου.