Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 ετών, ποιοι ακολουθούν

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους άνω των 80 ετών, ποιοι ακολουθούν Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Ανοίγει σήμερα, Πέμπτη, η πλατφόρμα των ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, για τους πολίτες άνω των 80 ετών. 

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε σύσταση προκειμένου οι πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με την τέταρτη δόση. Το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού θα γίνεται σταδιακά, ανά ηλικιακή ομάδα. 

Έτσι, μετά τους άνω των 80 ετών, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους πολίτες 70-79 ετών και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69 ετών. 

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης του εμβολίου είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης με mRNA εμβόλιο- Pfizer ή Moderna- σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών μετά την τρίτη δόση. Δεν προτείνεται τέταρτη δόση σε άτομα που νόσησαν μετά την πρώτη αναμνηστική. 

Ήδη, από τις 20 Ιανουαρίου, η τέταρτη δόση του εμβολίου χορηγείται σε ανοσοκατεσταλμένους πολίτες. Για τη συγκεκριμένη ομάδα, ο εμβολιασμός γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση του εμβολίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και παιδιά 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως και εκείνα με ανοσοκαταστολή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και επιπλοκές, εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτά τα άτομα μπορεί να εμφανίζουν εξαρχής χαμηλότερη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό, η οποία φαίνεται ότι εξασθενεί και συντομότερα.

«Λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον και ιδιαίτερα της υποπαραλλαγής Όμικρον 2, της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς και της συνακόλουθης μεταβολής της συμπεριφοράς των πολιτών, εξακολουθούμε να παρατηρούμε διεθνώς αυξημένο αριθμό μολύνσεων οι οποίες, ευτυχώς, κυρίως λόγω του εμβολιασμού, οδηγούν σε αναλογικά μικρότερο αριθμό νοσηλειών», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου εξηγώντας τη σύσταση για την τέταρτη δόση. 

«Συνεκτιμώντας τη διεθνή βιβλιογραφία, τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας σε συνδυασμό με την εμβολιαστική κάλυψη και τον χρόνο που έχει παρέλθει από την πρώτη αναμνηστική δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εκτιμά ότι το πιθανό σχετικό όφελος από μια δεύτερη αναμνηστική δόση, την τέταρτη δόση όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, καθώς και σε όσα διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Επιπλέον, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδιαίτερα εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η δεύτερη αυτή αναμνηστική δόση αναμένεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ