Ολοκληρώθηκε η μεταφορά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Κω, 375 πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία που έπλεε επί μέρες σε διεθνή ύδατα.

 

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, νωρίτερα, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας ενώ έξι άτομα που επέβαιναν στο πλοίο κρατούνται για ανάκριση. Στο ΚΥΤ Κω, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε οικίσκους και προχωρά η διαδικασία καταγραφής βουλήσεως ασύλου.

 

Στη συνέχεια θα παραμείνουν σε καραντίνα για ένα χρονικό διάστημα. Επισημαίνεται ότι η παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση, όπως αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο.

 

«Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους. Θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του ΚΥΤ που εργάστηκε άοκνα κατά τη διάρκεια της νύχτας» επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης επιβεβαίωσε πως η Τουρκία δεν δέχτηκε αίτημα για την επιστροφή του πλοίου που είχε αποπλεύσει από τουρκικό λιμάνι «προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής»

 

Στο ΚΥΤ της Κω οι 382 μετανάστες που επέβαιναν σε πλοίο με τουρκική σημαία ανοικτά της Κρήτης

 

«H Τουρκία για μία ακόμα φορά αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ. Δεν δέχτηκε την επιστροφή πλοίου τουρκικής σημαίας που απέπλευσε από τουρκικό λιμάνι, προφανώς και σε γνώση της τουρκικής ακτοφυλακής και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή. Η Ελλάδα αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο και ότι η προστασία των θαλασσίων συνόρων συνδυάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.