Μικρό τσουνάμι στη νότια Κρήτη - Παπαδόπουλος: «Απομακρυνθείτε από τις ακτές»

Μικρό τσουνάμι στη νότια Κρήτη - Παπαδόπουλος: «Απομακρυνθείτε από τις ακτές» Facebook Twitter
0

Μικρό τσουνάμι σημειώθηκε στην νότια Κρήτη, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που έγινε στις 12:24 στη θαλάσσια περιοχή νότιοανατολικά της Ζάκρου.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο facebook καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις ακτές.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τη Σητεία μέχρι το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, προκαλώντας πανικό και υλικές ζημιές. Οι κάτοικοι βγήκαν από τα κτήρια μαζικά και πολλοί παραμένουν έως τώρα σε δρόμους και πλατείες. Οι αίθουσες των σχολείων εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους. 

«Οι κατασκευές και οι υποδομές έχουν αντέξει, δεν υπάρχει ανησυχία», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος εκτίμησε πως θα υπάρξει μια ισχυρή μετασεισμική ακολουθία με δονήσεις που ίσως αγγίξουν και τα 5,5 Ρίχτερ. 

Ο ίδιος συμβούλευσε τους ντόπιους να μην μπαίνουν σε παλιές κατασκευές ή σπίτια που ενδεχομένως να έχουν υποστεί βλάβη. «Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία, το επίκεντρο είναι σε θαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Ο ομότιμος Καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος επισήμανε πως ο σεισμός φαίνεται να έλαβε χώρα σε «κανονικό ρήγμα»,  παρόμοιας διεύθυνσης με αυτό στο Αρκαλοχώρι. «Αυτά τα ρήγματα επεκτείνονται ελαφρά στον θαλάσσιο χώρο, η εικόνα που έχω από τον τύπο του σεισμού και την απόσταση, είναι ότι οι βλάβες θα είναι σχετικά περιορισμένες - αυτοί οι σεισμοί κάνουν ζημιά στην άμεση γειτονιά. Δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην περιοχή», είπε για τον υποθαλάσσιο σεισμό, με όλους τους σεισμολόγους να συμφωνούν πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν συνδέεται με το Αρκαλοχώρι. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ