Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη

Αρχίζει το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο και Τουλουπάκη Facebook Twitter
Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSΙ
0

Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθονται σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη έχουν απαλλαγεί οριστικά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών σχετικά με την υπόθεση Νovartis, αλλά θα δικαστούν για δύο αδικήματα ο πρώτος και ένα η δεύτερη, όπως αναφέρει το ertnews.gr.

O μεν κ. Παπαγγελόπουλος δικάζεται για παράβαση καθήκοντος  και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας - ένα πλημμέλημα και ένα κακούργημα - και η κα Τουλουπάκη, ως φυσική αυτουργός της συγκεκριμένης αξιόποινης πράξης.

 

Η παραπομπή της Ελένης Τουλουπάκη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβουλίου, με οριακή πλειοψηφία (3-2) αφορά την παράλειψη εκ μέρους της να διαβιβάσει αμελλητί στη Βουλή το φάκελο δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό Ανδρέα Ξανθό, με αποτέλεσμα να αποσβεσθεί η προθεσμία της Βουλής για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.

Ως ηθικός αυτουργός της αποδιδόμενης κατάχρησης εξουσίας, κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την επιρροή που ασκούσε στην Ελ. Τουλουπάκη λόγω της ιδιότητάς του ως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αλλά και ως πρώην συνάδελφός της και προϊστάμενός της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Έχουν κληθεί 13 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και Έφη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος είχε και ρόλο επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς καθώς και ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, αντεισαγγελέας εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.

Μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων, εκλήθησαν ως μάρτυρες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός ο εκδότης-δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και δύο τέως οι επίκουροι εισαγγελείς. 

Η διαδικασία αναμένεται να είναι πολύμηνη. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ