Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες- Για έως τρεις συσκευές

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες- Για έως τρεις συσκευές Facebook Twitter
0

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή», που θα πριμοδοτεί την απόσυρση παλιών κλιματιστικών και ψυγείων, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 30% έως 50% και θα αφορά την αντικατάσταση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών. Τα ποσοστά θα εξαρτώνται από το ετήσιο εισόδημα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνοι. 

Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα μπορούν να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές. Η αίτηση υπαγωγής θα γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την κάνουν και απευθείας στα καταστήματα λιανικής. Το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος θα αξιολογεί αυτόματα τις αιτήσεις με βάση τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια και θα τους κατατάσσει στην αντίστοιχη κλίμακα επιδότησης. Αυτή θα δίνεται με εκπτωτικό κουπόνι, το οποίο θα αφαιρείται από την τιμή των νέων ηλεκτρονικών συσκευών. 
 

Η παράδοση και τοποθέτηση των νέων συσκευών θα γίνεται παράλληλα με τη συλλογή των παλιών, για ανακύκλωση. Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πόρων, εάν υπάρξει μεγάλη ζήτηση. Σε περίπτωση εξάντλησης της διαθέσιμης χρηματοδότησης, προβλέπεται η δημιουργία λίστας επιλαχόντων, οι οποίοι θα μπορούν να επωφεληθούν με την εξασφάλιση επιπλέον πόρων. 

Εκτιμάται ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά και πως θα αντικατασταθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ