Αλλάζει όψη η Πλατεία Θεάτρου - Ξεκινά η ανάπλασή της (Εικόνες)

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter
0

Ξεκινούν οι διαδικασίες της δημοπράτησης για την ριζική ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Θεάτρου, πίσω από το Δημαρχείο της Αθήνας.

Το έργο προϋπολογισμού 1.900.000,00 ευρώ χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ η μελέτη ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τους μελετητές επικαιροποίησε το τελευταίο διάστημα.

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter

Γύρω από την Διπλάρειο Σχολή στην πλατεία, θα υπάρξουν πεζοδρομήσεις των οδών Θεάτρου και Διπλάρη για την προσβασιμότητα του δημόσιου χώρου στους πεζούς.

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter

Στόχος της αρχιτεκτονικής προσέγγισης, σύμφωνα με τον δήμο Αθηναίων, είναι να δημιουργηθεί ένας δημόσιος χώρος για ατομικές και συλλογικές δράσεις. «Ουσιαστικά, η ανανεωμένη πλατεία Θεάτρου θα μπορεί να λειτουργεί ως ένας εσωτερικός κήπος στο πυκνοκατοικημένο κέντρο της Αθήνας».

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter

Για τον ανασχεδιασμό της πλατείας Θεάτρου, οι αρχιτέκτονες που είχαν πραγματοποιήσει την αρχική βραβευμένη μελέτη, Κωνσταντίνα Καρβουντζή και Ματθαίος Παπαβασιλείου σημειώνουν : «Η πόλη της Αθήνας στην παρούσα χρονική συγκυρία, φέροντας εμφανώς τα ίχνη από την δεκαετή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχει την ευκαιρία ανάδειξης της ταυτότητάς της μέσα από μικρής κλίμακας αστικές αναπλάσεις, που στοχεύουν στην αναζωογόνηση του ιστορικού και ευρύτερου κέντρου της».

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter

Παράδειγμα τέτοιας ανάπλασης αποτελεί ο ανασχεδιασμός της «πλατείας Θεάτρου» στην ιστορική περιοχή του Γερανίου. Η πρόταση στοχεύει στην προσφορά της προσδοκίας και της ελπίδας, μέσα από την δημιουργία ενός τεκτονημένου φυσικού περιβάλλοντος, ενός «κήπου» που βρίσκεται «κρυμμένος» στο κέντρο μιας ασφυκτικής πόλης, που είχε ήδη από τον προηγούμενο αιώνα χάσει την επαφή με την ουσία του αττικού τοπίου.

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter

«Προτείνεται η δημιουργία ενός κεντρικού πλατώματος μπροστά από την Διπλάρειο Σχολή, σε χαμηλότερη στάθμη από το γύρω περιβάλλον, το οποίο θα λειτουργεί ώς συλλογικό καθιστικό. Στο εσωτερικό του πλατώματος, η παρουσία μιας μεγάλης ελιάς στο κέντρο, σε συνδυασμό με ένα κανάλι ανακυκλούμενου νερού, θα λειτουργούν ως μια φυσική εγκατάσταση τέχνης, υπαινικτική της Αθηναϊκής μυθολογίας που εδραιώνει την σχέση της πόλης και της «εξοχής». Μέσα στο κεντρικό πλάτωμα θα κατασκευαστεί ένα μεταλλικό γλυπτό, στην θέση όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν τα υπόγεια ίχνη του μεσαιωνικού τείχους Χασεκή.

Το γλυπτό αυτό θα φωτίζεται στην νύχτα και θα λειτουργεί ως χρονογράφος, με την υποστήριξη ηλεκτρονικής διάταξης. Έχουν επιλεγεί κατασκευές και υλικά που θα έχουν διάρκεια μέσα στον χρόνο και αντοχή στις φθορές από την καθημερινή χρήση και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπεδοστρώσεων αποτελείται από υδατοπερατά και φυσικά υλικά, όπως το αδρανοποιημένο χώμα, που βοηθούν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ γίνεται και εκτεταμένη χρήση φυσικού χώματος για την ανάπτυξη της φύτευσης» εξηγούν οι αρχιτέκτονες. Τα όμβρια ύδατα θα συλλέγονται σε δεξαμενές για την άρδευση του πρασίνου. Τέλος, επιλέχθηκαν δέντρα και τα φυτά που παραδοσιακά ενδημούν στο αττικό τοπίο.

Ξεκινά η ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου Facebook Twitter
Αλλάζει όψη η Πλατεία Θεάτρου - Ξεκινά η ανάπλασή της (Φωτογραφίες) Facebook Twitter
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ