Τρία κύματα τσουνάμι χτύπησαν τη Σάμο μετά τον σεισμό - 15 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ

Τρία κύματα τσουνάμι χτύπησαν τη Σάμο μετά τον σεισμό - 15 μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ Facebook Twitter
0

Τρία μικρά κύματα τσουνάμι χτύπησαν την βόρεια Σάμο μετά τον σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Γκανά.  

Ήδη έχουν καταγραφεί 15 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε δυόμισι ώρες, σύμφωνα με τον κ. Γκάνα αλλά προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν θα γίνει ο μεγάλος μετασεισμός που στατιστικά θα μπορούσε να αγγίξει και τα έξι Ρίχτερ. 

Ο ίδιος σημείωσε πως το σημερινό ρήγμα που «έσπασε» θα μπορούσε να έχει ενεργοποιήσει και γειτονικά ρήγματα. Το 1904 έχει γίνει ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η περιοχή αυτή δίνει σεισμούς έως και εφτά Ρίχτερ. Ωστόσο η περίοδος επανάληψης τέτοιων σεισμών είναι της τάξης εκατοντάδων ετών. «Τα ρήγματα αυτά σπάνε κάθε 500, 600 χρόνια.»

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν αυτή η ενέργεια που απελευθερώθηκε έχει φορτίσει άλλα ρήγματα που να είναι στο τέλος του δικούς τους κύκλου, εξήγησε ο κ. Γκανάς.  

Αναφορές θέλουν κύματα τσουνάμι να έφτασαν, εκτός από την Σμύρνη και στους Φούρνους.

Τα νερά ανέβηκαν πάνω από το έδαφος σε παραλιακό μέτωπο, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί αλλά κανένας από αυτούς δεν διατρέχει κίνδυνο. Το νοσοκομείο φαίνεται να έχει υποστεί λίγες ζημιές και όλες οι άδειες του προσωπικού έχουν ανακληθεί. 

Δύτες στο λιμάνι της πόλης ελέγχουν τις ρωγμές. Το νερό έφτασε στους 40 πόντους με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν πλημμυρίσει. 

Ζημιές και στη Χίο

 

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου. Υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε παλιά κτήρια σε όλο το νησί, χωρίς αναφερθούν τραυματισμοί. 

Σύμφωνα με το τοπικό politischios.gr οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο Μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

Ελλάδα / Γιάννης Καλλιάνος: «Το καλό παιδί τελείωσε, δεν σκαμπάζω από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις του Αττικόν»

«Δεν φταις εσύ», ανέφερε ο μετεωρολόγος για τον Άδωνι Γεωργιάδη και αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο για την καθυστερημένη εισαγωγή του πατέρα του στη ΜΕΘ
NEWSROOM
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Τι απαντά ο Δήμος Πειραιά για την απασχόληση 4 «ηγετών» της οπαδικής εγκληματικής οργάνωσης

«Καμία δημόσια ή δημοτική αρχή δεν μπορεί να γνωρίζει πως συμπεριφέρεται μετά την αποχώρηση από την εργασία ή υπηρεσία του οποιοσδήποτε εργαζόμενος»
NEWSROOM
Αφρικανική σκόνη

Ελλάδα / Αφρικανική σκόνη: 15 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα την Τρίτη

Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες που μεταφέρονται καθημερινά στα νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα χρειάστηκαν ασθενοφόρο για να φτάσουν στα νοσοκομεία της Αττικής
NEWSROOM