Τρία μικρά κύματα τσουνάμι χτύπησαν την βόρεια Σάμο μετά τον σεισμό 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθηνών, Δρ. Γκανά.  

 

Ήδη έχουν καταγραφεί 15 μετασεισμοί μεγέθους άνω των 4 Ρίχτερ μέσα σε δυόμισι ώρες, σύμφωνα με τον κ. Γκάνα αλλά προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν θα γίνει ο μεγάλος μετασεισμός που στατιστικά θα μπορούσε να αγγίξει και τα έξι Ρίχτερ. 

 

Ο ίδιος σημείωσε πως το σημερινό ρήγμα που «έσπασε» θα μπορούσε να έχει ενεργοποιήσει και γειτονικά ρήγματα. Το 1904 έχει γίνει ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και η περιοχή αυτή δίνει σεισμούς έως και εφτά Ρίχτερ. Ωστόσο η περίοδος επανάληψης τέτοιων σεισμών είναι της τάξης εκατοντάδων ετών. «Τα ρήγματα αυτά σπάνε κάθε 500, 600 χρόνια.»

 

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει αν αυτή η ενέργεια που απελευθερώθηκε έχει φορτίσει άλλα ρήγματα που να είναι στο τέλος του δικούς τους κύκλου, εξήγησε ο κ. Γκανάς.  

 

Αναφορές θέλουν κύματα τσουνάμι να έφτασαν, εκτός από την Σμύρνη και στους Φούρνους.

 

Τα νερά ανέβηκαν πάνω από το έδαφος σε παραλιακό μέτωπο, προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και μηχανάκια. Πέντε άτομα έχουν τραυματιστεί αλλά κανένας από αυτούς δεν διατρέχει κίνδυνο. Το νοσοκομείο φαίνεται να έχει υποστεί λίγες ζημιές και όλες οι άδειες του προσωπικού έχουν ανακληθεί. 

 

Δύτες στο λιμάνι της πόλης ελέγχουν τις ρωγμές. Το νερό έφτασε στους 40 πόντους με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να έχουν πλημμυρίσει. 

 

Ζημιές και στη Χίο

 

Ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε εγκαταλελειμμένα κτίρια εντός της πόλης αλλά και σε χωριά της Χίου. Υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε παλιά κτήρια σε όλο το νησί, χωρίς αναφερθούν τραυματισμοί. 

 

Σύμφωνα με το τοπικό politischios.gr οι κυριότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο «Κοκκάλειο Μαιευτήριο» και σε παλιά κτίρια των οδών Βενιζέλου και Ροδοκανάκη καθώς και σε παρόδους της Απλωταριάς.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr